Hlavní obsah

Skandál na severu. Lyžařskou superhvězdu pod tlakem zlomili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbírá zlaté medaile na světových šampionátech i olympiádě a určitě patří k očekávaným hvězdám blížících se her v Pekingu. Jenže hned na startu olympijské sezony se běžec na lyžích Johannes Hösflot Klaebo dostal do ostrého sporu s norským svazem, který hýbe severskými médii. Válka sice byla oficiálně ukončena, nicméně pachuť celé aféry rozhodně nevyprchala.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Norský lyžař Johannes Hösflot Klaebo vyrazil na trať v Ruce bez loga svazového sponzora na oblečení.

Článek

Trojnásobný olympijský šampion z Pchjongčchangu odmítl před startem sezony nosit na své závodní kombinéze logo nového svazového sponzora – společnosti Viaplay, která zároveň běžkařské závody mediálně pokrývá.

Ve sporu nešlo o závodníkovy komerční zájmy, nýbrž o principiální otázku. Klaebo má za to, že není etické, aby společnost, která některý z týmů sponzoruje, o závodech nezávisle informovala.

„Myslím si, že taková spolupráce nepřináší nic dobrého ani svazu, ani pro Viaplay. Naopak to může oba subjekty poškodit. Můžou se začít objevovat otázky zpochybňující nezávislost. A když se začne zpochybňovat nezávislost a důvěryhodnost, někdo se musí ozvat," vysvětloval Klaebo pro Addressavisen před závody ve finské Ruce.

„Proto jsem se rozhodl jet bez loga," šokoval pětadvacetiletý rodák z Trondheimu. A skutečně ve Finsku vyrazil do závodů bez loga svazového sponzora. Válka byla rozpoutána.

Po dnech napětí svaz vydal tiskové prohlášení, že obě strany přece jen uzavřely částečné příměří. Klaebo pod tlakem kapituloval, rebelie alespoň navenek skončila a v dalších závodech už bude na sobě logo svazového sponzora mít.

Jeho vystoupení na čtvrteční tiskové konferenci v Lillehammeru ale budilo velké rozpaky. Tématem konference mělo podle plánu být dění na domácím SP, ale pochopitelně všichni v sále chtěli řešit hlavně aktuální kauzu.

Norští novináři položili hvězdnému lyžaři asi dvacet otázek týkajících se sporu kolem Viaplay a Klaebo na všechny odpověděl, že už tuto záležitost nebude komentovat.

„Můj dojem z tiskové konference je, že (Klaebo) vypadal jako zlomený muž. Nevypadal vůbec šťastně. Jako by mu úplně došla slova. To je těsně před závody Světového poháru na domácí půdě a v sezoně, kde je několik vrcholů, hodně špatně," komentoval situaci pro list VG expert televize NRK a špičkový lyžařský trenér Fredrik Aukland.

Situaci hojně komentuje také jiná legenda norského lyžování Petter Northug. Podle něj bude mít celá situace radikální vyústění. „Myslím si, že Johannes po olympiádě opustí národní tým," napsal na Twitter.

Později přidal, že je „skandální", že musel Klaebo jít před novináře před závody, když bylo jasné, že bude dotazován hlavně na aféru s logem.

Northug sám dříve norský národní tým opustil po MS v roce 2013.

Reklama

Související témata: