Hlavní obsah

Skikrosařka Smithová se po 14 měsících dočkala bronzové olympijské medaile

Švýcarka Fanny Smithová se po čtrnácti měsících dočkala bronzové olympijské medaile za závod ve skikrosu na loňských hrách v Pekingu. Převzala ji v úterý při krátkém ceremoniálu v Olympijském muzeu v Lausanne. Cenný kov jí předal prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.

Foto: twitter:@SmithFanny, Twitter

Švýcarská skikrosařka Fanny Smithová.

Článek

Třicetiletá Smithová v olympijském finále projela cílem jako třetí za Švédkou Sandrou Näslundovou a Kanaďankou Marielle Thompsonovou. Rozhodčí jí však po několikaminutovém prohlížení záběrů udělili za kontakt se soupeřkou na trati žlutou kartu a podle pravidel FIS ji přeřadili na konec pořadí. Na bronzovou příčku se tak posunula Němka Daniela Maierová. Ta byla v první chvíli rozhodnutím překvapená, protože manévr Smithové nepovažovala za nijak neobvyklý.

Švýcarský svaz dodatečně uspěl s protestem proti potrestání Smithové a FIS po další úpravě výsledků loni na konci února Maierové bronz opět odebrala a přidělila ho Švýcarce. S tím zase nesouhlasila německá strana, která se obrátila na mezinárodní sportovní arbitráž CAS. Ta loni v prosinci rozhodla, že za problematický závod budou uděleny dvě bronzové medaile. S tím souhlasil i MOV.

Po definitivním uzavření případu mohla švýcarská lyžařka obdržet svůj cenný kov. Nebyla poslední úspěšnou olympioničkou, která na medaili z Pekingu čekala. Stále nebyly předány cenné kovy za krasobruslařskou soutěž družstev, protože se čeká na dořešení dopingové kauzy Kamily Valijevové. Ta pomohla Rusku z vítězství před USA, Japonskem a Kanadou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.