Hlavní obsah

Skokan na lyžích Hannawald ukončil kariéru

Německý skokan na lyžích Sven Hannawald ve středu definitivně ukončil kariéru. První muž, který dokázal vyhrát v jednom ročníku všechny závody prestižního Turné čtyř můstků, už rok neskákal a léčil se z psychických problémů zaviněných takzvaným syndromem vyhoření.

Foto: ČTK

Sven Hannawald

Článek

Rodák z Hinterzartenu podstoupil terapii na psychiatrii a zdálo se, že se přeci jen pokusí o návrat. Měl ale jen malou naději, že se dostane na olympijské hry do Turína a už v sobě nenašel sílu se znovu vrátit na můstky. "Dosáhl jsem všeho, co se ve skoku dá. Po dlouhé rehabilitaci by mi trvalo příliš dlouho, než bych se dostal do někdejší formy," řekl Hannawald.

Naplnila se tak slova německé legendy Jense Weissfloga, který prorokoval třicetiletému Hannawaldovi konec kariéry. "Je přes rok mimo a tikají mu biologické hodiny," uvedl Weissflog v březnu na adresu dvojnásobného mistra světa v letech na lyžích.

Hannawald se stal hvězdou v roce 2002, kdy jako první vyhrál všechny závody na Turné. K tomu přidal v Salt Lake City olympijské stříbro z malého můstku a zlato v soutěži družstev. Následující sezona mu však vůbec nevyšla, předčasně ji ukončil a začal se léčit, jelikož neunesl slávu a tlak okolí.

"Děkuji všem fanouškům, kteří mi v každé situaci věřili a podporovali mě," uvedl Hannawald v oficiálním prohlášení.

Reklama