Hlavní obsah

Skokanský SP v Liberci bojuje s nepřízní počasí, závody ale budou

PRAHA

Můstek v Liberci je i přes nepřízeň počasí připravený na dvojici závodů Světového poháru ve skoku na lyžích. Na můstku leží díky úsilí pořadatelů přes 30 centimetrů sněhu, na dopadu je vrstva půlmetrová. Organizátorům dělá sice starosti déšť a vítr, páteční a sobotní závod na Ještědu by ale být ohrožen neměl.

Článek

Na rekonstruovaném můstku v lyžařském areálu na Ještědu se má za rok konat skokanská část mistrovství světa v klasickém lyžování a únorové závody Světového poháru jsou generální zkouškou. Organizaci ale narušila řada problémů. Můstek sice úspěšně otestoval závod „béčkového“ SP v severské kombinaci, ideální mrazivé podmínky z poloviny ledna ale během prvního měsíce nového roku vzaly za své. Vedle dopadového prostoru navíc došlo k sesuvu půdy.

Podle prezidentky organizačního výboru Kateřiny Neumannové se ale pořadatelům podařilo se všemi potížemi vyrovnat. „Narušený svah byl zafixován betonovými bloky a podle geologů už žádné nebezpečí nehrozí. Samotný můstek byl po oblevě v dezolátním stavu, díky obrovskému úsilí padesátky lidí se ale podařilo nastavit podmínky tak, aby se závody mohly konat,“ uvedla na středeční tiskové konferenci bývalá jednička českého běhu na lyžích.

V české nominaci deset závodníků

Další vrásky ve středu přidělal organizátorům celonoční déšť a sílící vítr. „Foukalo už při úterním tréninku našich skokanů a díky větru na hranici regulérnosti se létalo pěkně daleko. Dnes se už však kvůli větru zřejmě skákat nebude. Vítr je ovšem nejsilnější kolem poledne a večerní závody by neměl ovlivnit. Kvůli dešti přijdou opět na řadu lidské síly, lyže a hrabičky a bude potřeba sníh lepit,“ podotkl manažer skokanského úseku Svazu lyžařů ČR Rostislav Jozífek.

Při závodech v Liberci se představí kompletní světová špička, v českých barvách se díky tzv. národní skupině může představit až deset závodníků. „Přihlášeno je přes 70 startujících, což je na úrovni Turné čtyř můstků. Českou nominaci zveřejníme dnes večer, skákat bude deset závodníků,“ dodal Jozífek. Páteční závod na Ještědu odstartuje v 16:30, první kolo sobotního klání začne o půlhodiny dříve. Vstupné na každý závod je 420 korun.

Reklama

Související témata: