Hlavní obsah

Smutek a obrovské zděšení. Národní pýcha je nenávratně pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohroma, která zničila velký kus sportovní historie a národní pýchy. Švédským lyžováním otřásl požár, po němž ve středu lehlo popelem slavné lyžařské středisko Aasarna, odkud vzešla řada světových es a kde byly také uloženy cenné artefakty velkých šampionů. To vše je nenávratně pryč.

Foto: Záchranná služba Räddningstjänsten

Požár slavného lyžařského střediska Aasarna.

Článek

Lyžařský resort, který zakládaly v 80. letech lyžařské legendy jako Thomas Wassberg, Torgny Mogren a Jan Ottosson, nešlo zachránit. Plameny pracovaly nemilosrdně rychle.

„Jsem z toho v šoku stejně jako všichni ostatní. Nemohl jsem uvěřit, že je to pravda. Vzbudil mě telefon v pět ráno se zprávou, že budovy v lyžařském středisku hoří," popisoval své zděšení pro list Expressen švédský reprezentant Jens Burman, který se do svého tréninkového centra akorát vrátil po MS v Planici.

„Bydlím jen pár set metrů od toho. Šel jsem se tam hned podívat a viděl jsem už jen plameny. Je to tragédie," posteskl si.

„Jsme z toho zděšeni. Stojíme tu a díváme se na tu hrůzu," uvedl dlouholetý správce areálu Haakan Svensson.

Malá vesnička v kraji Jämtland řadu let fungovala jako líheň talentů. Klub reprezentovala třeba olympijská šampionka Maria Erika Ingemarsdotterová či třeba bronzový medailista z padesátky na uplynulém MS William Poromaa.

Požár zničil také cenné artefakty z kariér Torgnyho Mogrena a Thomas Wassberga jako lyže, dresy či medaile, které byly vystaveny v muzeu.

„Dnes nás probudila strašná zpráva. Musíme vás informovat, že naše drahé Aasarna Skicenter shořelo. Díky bohu, že jsou všichni v bezpečí. Momentálně je nám neskutečně smutno," stojí na oficiálních facebookových stránkách.

Reklama

Související témata: