Hlavní obsah

Smutné výročí, poslední Čechy předběhli o kolo. Měli vůbec startovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České běžecké lyžování si zrovna připomínalo jeden z jeho nejslavnějších momentů. Přesně před patnácti lety ovládl Lukáš Bauer jako první Čech celkově Světový pohár v běžeckém lyžování. Jenže současnost je v distančních závodech u mužů s výjimkou Michala Nováka smutnější, což drsně dokumentovala štafeta na mistrovství světa v Planici, kde se Češi ani nepodívali do cíle.

Foto: Barbora Reichová/Svaz lyžařů ČR

Nejzkušenější z českého kvarteta Luděk Šeller při závodě ve sprintu.

Článek

Univerzál Novák, který zazářil čtvrtým místem ve sprintu, pošetřil síly na nedělní padesátku, která program celého šampionátu uzavře.

„Byl to dlouhodobý plán. Ještě tady na místě jsme Michalův start zvažovali, nicméně i po zkušenosti z olympijských her, kdy absolvoval téměř kompletní závodní program a nebylo to úplně ideální, jsme se rozhodli držet původního plánu,“ vysvětloval sportovní ředitel českých běžců na lyžích Štěpán Kaliba.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norští běžci na lyžích na mistrovství světa v Planici vyhráli štafetu na 4x10 kilometrů

A k dispozici nebyl ani druhý muž, jenž v sezoně dokázal bodovat v distančních závodech, Adam Fellner. „U něj se jedná o preventivní záležitost. Není už od skiatlonu úplně zdravotně v pořádku a naším záměrem je, aby absolvoval závěrečný závod na 50 kilometrů,“ líčil Kaliba.

Ondřej Černý je typický sprinter, a tak na čtyři desetikilometrové úseky poskládali trenéři kvarteto Tomáš Dufek, Luděk Šeller, Tomáš Lukeš a Kryštof Zatloukal. Výraznější zkušenost má jen Šeller, jenž závodil i v olympijském Pekingu.

Ale 22letý Dufek ve Světovém poháru startoval jen před třemi lety v Česku, jeho vrstevník Lukeš má o start víc, teprve dvacetiletý Zatloukal mezi dospělou elitou nejel nikdy. A nezazávodil si ani na mistrovství světa. Už na třetím úseku rozhodčí Čechy stáhli, skončili na nelichotivém posledním patnáctém místě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Běžecké lyžování (@bezeckelyzovani)

Mělo smysl štafetu mladíků do boje vůbec poslat? Názory se liší. „Ačkoliv těm důvodům rozumím, myslím, že na start na mistrovství světa by se mělo jít ve chvíli, kdy máme adekvátní tým, což teď nemáme,“ říkala v přenosu České televize olympijská vítězka Kateřina Neumannová.

Podle Kaliby ale měl jejich start opodstatnění. „V aktuální sezoně jezdí závodníci reprezentačního áčka velice dobré výsledky. Chceme, aby se na ně výkonnostně tlačili i další. Proto jsme se rozhodli dát ve štafetě šanci závodníkům, kteří zaznamenávali slušné výsledky v závodech Alpen Cupu nebo mistrovství světa do 23 let,“ vysvětluje a věří, že jim i páteční vystoupení přinese další zkušenosti a motivaci.

Reklama