Hlavní obsah

Sport bez Ruska nemá význam! zuří ministr. Bez nás? Tak to hodně štěstí, dodala ironicky ruská šampionka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští a běloruští sportovci budou i nadále kvůli válce na Ukrajině vyloučeni ze soutěží Mezinárodní lyžařské federace. To v sobotu po svém zasedání oznámilo vedení FIS. V reakci na to se ozval ruský ministr sportu Oleg Matycin, který prohlásil, že sport bez Rusů ztrácí význam. Přidala se i ruská běžkyně na lyžích Veronika Stěpanovová, která v souvislosti s ruským zákazem zmínila prodej mediálních práv a výši prize money.

Foto: Profimedia.cz

Ruská lyžařka veronika Stěpanovová po boku prezidenta Vladimira Putina.

Článek

Prodloužený zákaz účasti na mezinárodní scéně pro ruské a běloruské sportovce ze strany Mezinárodní lyžařské federace pro sezonu 2022/23 opět vzbudil velký rozruch. Podle ruského ministra sportu Olega Matycina tím mezinárodní sport upadá, protože chybí silná konkurence v podobě sportovců z Ruska.

„Rozhodnutí FIS o prodloužení zákazu účasti ruských sportovců na soutěžích v sezoně 2022/23 připravuje sportovní fanoušky o zábavný boj o medaile a sportovce o seriózní soutěž," uvedl ve svém příspěvku na ruské sociální síti Telegram. Podle něj ruští lyžaři patří k těm nejlepším na světě a jakákoliv mezinárodní soutěž bez jejich účasti ztrácí na významu.

Říká, že soutěže se tak stávají „méně zajímavými a napínavými a výsledky jsou znatelně horší než dřív." Podobný názor však zastávají i někteří fanoušci, kteří na sociálních sítích píší, že „teď všechno budou vyhrávat Norové." Matycin rovněž uvedl, že se nadále snaží podporovat ruské sportovce a vytvářet pro ně nové formáty turnajů, aby zachovali soutěžní zážitek. „Jsem si jist, že praxe vylučování Rusů brzy ustane, světová sportovní veřejnost si vzpomene na hlavní zásady olympismu a sportoviště se opět stanou dějištěm velkého mezinárodního sportovního svátku," dodal.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Veronika Stepanova (@stepanova_nika01)

FIS se rozhodla prodloužit zákaz, aby byla zachována integrita soutěží a bezpečnost všech účastníků. Došlo k tomu po projevu prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha, který řekl, že pro návrat ruských sportovců není ten správný čas. Na souvislost mezi Bachovým projevem a rozhodnutím FIS upozornila šéfka Ruské federace běžeckého lyžování Jelena Vjalbeová.

Přetrvávající zákaz okomentovala také zlatá medailistka z olympiády v Pekingu z ženské štafety v běhu na lyžích Veronika Stěpanovová. „Jak má prodej mediálních práv na financování soutěží a peněžních cen fungovat bez největšího televizního publika na světě?" ptá se a ironicky dodává „Hodně štěstí, to je vše, co k tomu můžu říct."

Podle ní bude mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2023 ve slovinské Planici bez ruských lyžařů nudným propadákem.

Reklama