Hlavní obsah

Krásné gesto. Lyžařská šampionka pomohla ukrajinským uprchlíkům na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulé sezoně bojovala se Slovenkou Petrou Vlhovou na svazích o velký křišťálový glóbus pro vítězku celkového hodnocení Světového poháru v alpském lyžování. Američanka Mikaela Shiffrinová byla nakonec úspěšnější a z vítězství se radovala ona. V některých chvílích jde ale jakákoli rivalita stranou. Americká hvězda poslala ve spolupráci s jedním ze svých sponzorů humanitární pomoc pro ukrajinské uprchlíky, kteří zamířili právě do vlasti její velké konkurentky.

Foto: Mikaela Shiffrin, Facebook

V sezoně měla Mikaela Shiffrinová na helmě připevněnou stužku v ukrajinských barvách.

Článek

Probíhající válka na Ukrajině zasáhla i americkou lyžařskou hvězdu Mikaelu Shiffrinovou, která ještě v sezoně měla na své helmě připevněnou stužku v ukrajinských barvách, jako symbol podpory těžce zkoušené zemi. Na svých sociálních sítích poté vyjádřila pochybnosti o tom, zda má v této těžké době vůbec smysl závodit.

Teď po skončení sezony a zisku velkého křišťálového glóbu nad svou úhlavní soupeřkou Slovenkou Petrou Vlhovou, se snaží pomáhat, seč může. „Před několika týdny jsem psala o organizacích, které vykonávají životně důležitou pomocnou práci na Ukrajině. Děkuji vám všem, že tyto organizace podporujete. Mnozí z vás uváděli návrhy, jak pomoci, a udělali jste, co bylo ve vašich silách. Díky, díky," napsala Shiffrinová, která před nedávnem hledala možnosti, jak pomoci těm, kteří to potřebují.

Na tento příspěvek Shiffrinové zareagovala i její slovenská fanynka Darka, která pracuje jako dobrovolnice v košickém centru pro ukrajinské uprchlíky. „Chci poděkovat jedné konkrétní ženě, která se obrátila přímo na mě a je jednou z mnoha dobrovolníků, kteří dělají neuvěřitelnou práci v místním uprchlickém centru v jejích rodných Košicích na Slovensku," napsala Američanka s tím, že je ohromena silou a vytrvalostí těchto lidí.

„Jeden z mých sponzorů (italská firma Barilla, která vyrábí těstoviny) pomohl ve velkém, poslal do Košic náklaďák plný zásob poté, co Darka popsala, jakou práci tam odvádí," sdělila lyžařka. Slovenka je její velkou fanynkou, dokonce prý byla i na finále SP v Courchevel. „Díky za tvou podporu, ale co je ještě důležitější – díky za práci, kterou děláš pro ty, kteří to nejvíce potřebují," dodala šampionka, která připsala i „ďakujeme" ve slovenštině.

Reklama