Hlavní obsah

Štafetu lyžařů na SP v Gällivare ovládli Norové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Štafetu lyžařů na Světovém poháru v Gällivare vyhráli Norové před domácími Švédy a Němci. České kvarteto ve složení Michal Novák, Adam Fellner, Tomáš Lukeš, Luděk Šeller doběhlo desáté se ztrátou čtyř minut a 18 sekund. Závod žen vyhrály Švédky před první štafetou Německa, třetí byly Američanky. Češky nestartovaly.

Foto: Ulf Pall, ČTK/AP

Norský Paal Golberg (vepředu) na trati

Článek

„Za štafetu můžeme být dnes rádi. Kdyby to bylo ještě lepší, tak budeme ještě radši, ale musíme být realisti. Desáté místo je velmi dobré a nejlepší výsledek za dlouhou dobu,“ řekl na svazovém webu Novák.

Česká štafeta naposledy vybojovala první desítku na olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018, kde byla devátá. Ve Světovém poháru se Češi umístili v desítce naposledy před deseti lety v Lillehammeru.

Sedmadvacetiletý Novák, který skončil minulý týden druhý v závodě na 20 kilometrů v Ruce a v Gällivare byl devátý na 10 kilometrů volně, potvrdil na prvním úseku výbornou formu. Po celou dobu se držel v čele a předával v devítičlenné skupině druhý v kontaktu s vedoucími Američany.

Poté už Češi pořadím klesali. Fellner se chvíli držel ve špičce, v polovině závodu ale předával desátý se ztrátou 26 sekund. Lukešova ztráta později narostla na minutu a 42 sekund a Šeller dojel do cíle se ztrátou více než čtyř minut.

„Myslím, že každý z nás podal odpovídající výkon. Na mém prvním úseku bylo malinko specifické a zvláštní, že jelikož se jednalo o 7,5 km, tak to bylo rychlé a nedalo se trhnout z balíku,“ uvedl Novák. „Ve druhém okruhu to pak bylo i trochu nešťastné, protože trať byla hodně úzká a ohraničená, nemohli jsme jet ve větším prostoru. Neměl jsem moc místa. Cítil jsem se na to, že kdybych měl víc místa, tak bych se to pokusil více natáhnout a balík roztrhat. Za desáté místo jsem ale moc rád,“ doplnil.

Norové potvrdili ve složení Paal Golberg, Martin Nyenget, Simen Krüger a Jan Thomas Jenssen roli favoritů. O triumfu rozhodl finišman Jenssen, který se v závěrečném úseku odtrhl od Švéda Edvina Angera a triumfoval o 17,4 sekundy. Švédové čekají na vítězství v mužské štafetě třináct let. Naposledy uspěli v roce 2010 právě v Gällivare.

Domácího vítězství se dočkaly Švédky, které porazily o 13,5 sekundy první tým Německa. Třetí dojely Američanky. Čtvrté skončily se ztrátou minutu a čtyřiceti sekund Norky. Zástupkyně této lyžařské velmoci chyběly ve štafetě na stupních vítězů v závodech, ve kterých startovaly, poprvé od roku 2007.

Reklama