Hlavní obsah

Sudová skončila ve špindlerovských boulích těsně čtvrtá

ŠPINDLERŮV MLÝN

Osmadvacet setin bodu chybělo akrobatické lyžařce Nikole Sudové ke třetímu místu v sobotním závodu Světového poháru v jízdě v boulích. Česká závodnice po druhém místě v kvalifikaci skončila čtvrtá, z vítězství se radovala norská hvězda Kari Traaová. Nikolina mladší sestra Šárka do dvanáctičlenného finále nepostoupila z kvalifikace.

Článek

Soutěž mužů vyhrál Kanaďan Alexandre Bilodeau. Druhý skončil Australan Dale Begg-Smith a třetí byl na Černé sjezdovce Američan Nathan Roberts.

Třiadvacetiletá Sudová byla v dopolední kvalifikaci druhá a ve finále startovala jako předposlední. V náročných podmínkách za hustého sněžení získala za svou jízdu 25,22 bodu a usadila se na průběžně třetí pozici. O stupně vítězů ji připravila poslední závodnice na startu Američanka Michelle Roarková, vítězka kvalifikace, která Sudovou porazila těsně o 28 setin bodu.

Vicemistryně světa Sudová tak zaostala o jednu příčku za svým maximem v letošním Světovém poháru, v němž obsadila dvakrát třetí místo. "Hodnotila bych to kladně, akorát se nepovedla finálová jízda, jak bych chtěla," prohlásila Sudová. "Bylo by to lepší, kdybych byla třetí, druhá nebo první, ale nemůžu říci, že bych byla úplně nespokojená," řekla novinářům.

Dobrá olympijská generálka

Trenér Radek Herot sledoval Sudovou ze startu, takže pořádně neviděl chybu na skoku. "Nešli jsme nejtěžší obtížnost, takže si myslím, že to byla dobrá olympijská generálka," řekl. Potěšila ho především kvalifikace. "Dokázala tam zajet dobrou a rychlou jízdu. To bude důležité i na olympiádě a vyzkoušela si i čekání na startu na obtížný skok v závěru," dodal Herot.

Sudová ve finále na horním skoku zařadila nejobtížnější prvek ženských boulařek. Skočila salto mimo osu, ale s jeho provedením nebyla spokojená. "Málo jsem zabrala, pokrčila ruce a přestala to točit. Bylo to nedotočené," řekla Sudová, jež musela po dopadu udělat oblouček navíc. "To mě stálo to místo od bedny, ale skočila jsem to, ustála a doufám, že za týden to bude lepší," uvedla směrem k olympijskému závodu v Sauze d'Oulx.

Sestru rozhodila díra v ledu

Za olympijskou šampiónkou Traaovou, která před pár dny oslavila 32. narozeniny, skončila na druhém místě Francouzka Sandra Laouraová. Legendární Norka vybojovala 37. vítězství ve Světovém poháru a v průběžném pořadí se posunula na druhé místo. Vedoucí závodnice Jennifer Heilová, její kolegyně z kanadské reprezentace a japonské lyžařky v Krkonoších chyběly.

V kvalifikaci Sudová předvedla na horním skoku helikoptéru se zánožkou a roznožkou a na spodním salto s krosem. "Byla jsem trošku nervózní, abych to zvládla, ale jela jsem dobře, i když horní skok nebyl pěkný," řekla Sudová. Narážela na závod v Madonně di Campiglio, kde kvalifikaci pokazila, vyjela z trati a nepostoupila.

V kotrmelcích skončila v kvalifikaci její sestra Šárka. Na spodním skoku po saltu neustála dopad a skončila v síti. "Jsem totálně naštvaná na sebe. V tréninku mi to šlo dobře a tohle je první chyba za čtyři dny," řekla dvacetiletá lyžařka. Před skokem jí rozhodila díra vykopaná v ledu italským a švédským trenérem. "Spadla jsem do toho, koplo mě to a nebyla jsem připravená na skok, ale byla to moje chyba," dodala.

SP v akrobatickém lyžování - jízda v boulích (Šp. Mlýn)
Muži
1. Bilodeau (Kan.) 27,36, 2. Begg-Smith (Austr.) 26,44, 3. Roberts (USA) 25,95, 4. Valintěv (Rus.) 25,65, 5. Babic (USA) 24,84, 6. Šarifulin (Rus.) 24,75, ...32. Novák, 34. Vaculík, 37. Bínek, 41. Bus, 45. Skoupil, 48. Kotek 51. Novák (všichni ČR).
Průběžné pořadí (po 8 z 11 závodů):
1. Begg-Smith 585, 2. Bilodeau 436, 3. Mustonen (Fin.) 333, ...59. Vaculík 7.
Ženy
1. Traaová (Nor.) 26,44 bodu, 2. Laouraová (Fr.) 26,13, 3. Roarková (USA) 25,50, 4. Sudová (ČR) 25,22, 5. Vogtliová (USA) 25,20, 6. Marblerová (Rak.) 25,18, ...22. Linková, 23. Š. Sudová, 26. Hofmanová (všechny ČR).
Průběžné pořadí (po 8 z 11 závodů):
1. Heilová (Kan.) 549, 2. Traaová 453, 3. Roarková 416, ...5. N. Sudová 304, 35. Š. Sudová 25.

Reklama

Související témata: