Hlavní obsah

Švédský reprezentační tým se rozpadá. Mistryně světa Karlssonová a Dahlqvistová se pohádaly se svazem a končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejlepších reprezentačních týmů světa se rozpadá. Hořký konec v nároďáku prožívají švédské mistryně světa v klasickém lyžování Frida Karlssonová a Maja Dahlqvistová. O tom, že olympijské medailistky z Pekingu se nebudou připravovat s reprezentací informoval švédský svaz prostřednictvím tiskové zprávy. Podle něj lyžařky samy nechtějí být součástí. Na vině jsou údajně smlouvy a finanční stránka. Obě závodnice se proti tvrzení svazu ohledně finančních nároků brání a v rozhovoru pro švédská média tvrdí, že chtěly rodnou vlast naopak reprezentovat zadarmo.

Foto: Profimedia.cz

Švédská běžkyně na lyžích Frida Karlssonová se stříbrnou medailí z MS 2021.

Článek

Nedávná jednání mezi švédským lyžováním a oběma závodnicemi vyústila až v konečné rozhodnutí závodnic odejít z reprezentačního týmu. Svaz jejich stanovisko bere jako konečné a o situaci informoval v obsáhlé tiskové zprávě.

„Máme jasnou představu o konceptu, který stojí za tím, jakým způsobem Švédsko vyvinulo nejlepší ženský tým na světě...Je smutné, že Frida a Maja nechtějí být součástí, protože vidíme, že náš model opravdu funguje," říká Lars Öberg, manažer reprezentace. „Každý, kdo je přijat do reprezentace, často začíná bez nebo s malou komerční hodnotou, která je ale vybudována postupně vlastním úsilím a podporou federace," píše se dále v prohlášení.

A tak se Karlssonová i Dahlqvistová budou v nadcházející sezoně připravovat individuálně. „Bylo to opravdu těžké rozhodnutí, celou dobu jsem měla knedlík v krku a nemohla spát. Mohu jen doufat, že jsem se rozhodla správně," říká Dahlqvistová. Že by ale po svazu chtěly peníze, jak tvrdí vedení reprezentace, závodnice odmítají.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený MAJA DAHLQVIST (@majadahlqvist)

„Vždy jsme chtěly pracovat pro tým. Náš poslední návrh zněl, že po reprezentaci nic nebudeme chtít a budeme pro ni pracovat zadarmo. Jediné, co jsme si přály, bylo více volna, abychom měly více času být doma. Pak vyšla ta tisková zpráva a my se ani nestihly rozloučit s týmem," vysvětlila Karlssonová pro švédský Expressen.

„Pro mě to nebylo o smlouvě a tak, šlo mi o sport a o to, co mě může udělat lepším lyžařem," dodala mladá závodnice.

Reklama

Související témata: