Hlavní obsah

Šéfka ruského lyžování ve volbách do FIS totálně pohořela. Porazil ji i zástupce Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupce lyžařských velmocí pobuřovala už jen její kandidatura, přesto se čtrnáctinásobná mistryně světa Jelena Vjalbeová ve volbách na kongresu v Miláně ucházela o obhajobu svého postu v Radě FIS. A snaha ruské legendy dopadla ve volbách podle očekávání naprostým fiaskem.

Foto: Profimedia.cz

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová ve volbách do Rady FIS.

Článek

Prezidentka ruské lyžařské federace dostala podle norské televize NRK jen 48 hlasů, tedy suverénně nejmíň. Více jich dostal třeba zástupce Libanonu nebo Portugalska. Jen pro srovnání, český zástupce Roman Kumpošt svoje místo obhájil se ziskem 98 hlasů ze 117 možných. Na kongresu bylo zvoleno 18 z 23 kandidátů.

Ostře proti kandidatuře Vjalbeové vystupovaly lyžařsky silné země Norsko, Švédsko a Finsko, které se podle tamních médií dohodly na bojkotu ruské funkcionářky při volbě.

Vjalbeová se totiž (nejen) v očích Seveřanů naprosto zdiskreditovala podporou Putina a jeho vraždění na Ukrajině, kde se na přání hlavy Kremlu s velkou pravděpodobností v masovém měřítku páchají odporné válečné zločiny.

Foto: @RT_com

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

Ruské lyžování tak v radě momentálně nemá žádné zastoupení. Pravdou ale je, že vzhledem k vyloučení všech ruských lyžařů z mezinárodních soutěží by ani zástupce této země neměl koho zastupovat.

„Nejnižší počet hlasů pro jednu z největších lyžařských zemí je jasným signálem, že Vjalbeová vůbec neměla kandidovat," uvedl třeba norská televize NRK. Podle švédské SVT se „Severské státy spojily, aby zastavily Vjalbeovou, která podporuje Putinovu akci".

V Rusku se pochopitelně cítí volbou pobouřeni. „Vjalbeová byla cynicky vyhozena z Rady FIS. O osudu lyžování se bude rozhodovat v Bulharsku a Argentině," píše například server Championat.ru s odkazem na to, že zástupci ze dvou zmíněných zemí zvoleni byli.

Reklama