Hlavní obsah

Teplé počasí už pohřbilo desítky sportovních akcí

PRAHA

Měl to být tradiční obrázek druhého víkendu nového roku. Start Jizerské padesátky. Už po čtyřicáté. Na stadiónu v Bedřichově dav tisíců běžců na lyžích, kovaní profesionálové i ryzí nadšenci. Tenhle scénář se ale letos opakovat nebude. Jizerka doplatila na teplé počasí, které na přelomu roku vládne.

Foto: www.jiz50.cz

Na stadiónu v Bedřichově nebylo týden před startem Jizerské padesátky po sněhu ani památky.

Článek

Ve čtyřicetileté historii Jizerské padesátky se podobná situace opakuje počtvrté. Do stop se závodníci nevydali už v letech 1988, 1990 a 1998; v roce 1993 pořadatelé zažehnali zrušení závodu až přesunem na březnový termín. Letos ovšem takový plán nepřicházel v úvahu - Jizerka je součástí světové série dálkových běhů Worldloppet a s pevně daným kalendářem hýbat nešlo.

Podobně jako závod na hřebeni Jizerských hor u nás dopadly i další akce, jejichž organizace je přímo závislá na sněhové nadílce. "Zatím jsme zrušili prakticky všechno. Od českých pohárů, přes kontinentální závody až po světové poháry. Řádově jde o desítky podniků," vypočítal s hořkostí v hlase předseda Svazu lyžařů ČR Lukáš Sobotka.

V Česku se tak prozatím nepředstavila ani v jedné disciplíně světová špička. V Harrachově se měla v prosinci při třetím díle Světového poháru sejít elita skokanů na lyžích, sněhem netknutý můstek ale nakonec zel prázdnotou. V Novém Městě na Moravě měl zase před Silvestrem při tradiční Zlaté lyži odstartovat premiérový ročník miniseriálu Tour de Ski. Pořadatelé se ale kvůli teplotám nad nulou nemohli spolehnout ani na technický sníh a závod odvolali.

Sdruženáři i akrobaté asi bez šance

V přímém ohrožení jsou i další akce světového významu. Harrachov by měl na konci ledna hostit Světový pohár v severské kombinaci, ve Špindlerově Mlýně a Peci pod Sněžkou by se měli na začátku února sejít akrobaté - skokani, boulaři a jezdci skikrosu.

"Závody akrobatů zatím zrušeny nebyly, ale předpokládám, že k tomu dojde příští týden. Stejně dopadnou i sdruženáři. Naději mají snad jen skokani, kteří tolik sněhu nepotřebují," dodal Sobotka.

"Nevidím to dobře. I kdyby začalo mrznout, tak se ve střediscích budou prioritně zasněžovat sjezdovky pro veřejnost. Loni nám příprava sněhu trvala šest dní, a to byly podmínky diametrálně odlišné," doplnil Marek Rejman z agentury GSMA, která pořádá závody akrobatů.

Harrachov díky pojistce netratil

Rušení akcí organizátory stálo milióny korun. V Novém Městě na Moravě přiznávají prodělek 2,5 miliónu, u Jizerské padesátky zatím ztráta nebyla vyčíslena. "Ještě stále probíhají jednání s partnery závodu," vysvětlila Michaela Visingerová ze Ski klubu Jizerská padesátka.

Štěstí měli pořadatelé skokanských závodů v Harrachově, jimž se vyplatila miliónová investice do "sněhové" pojistky. Zlatou lyži pojistit nestačili, organizátoři Jizerky oslovili domácí ústavy, kde nepochodili, a na pojištění v zahraničí se peníze v rozpočtu nenašly.

Nejsou to ale jen lyžaři, komu bláznivé počasí ztrpčuje život. Fotbalisté Slavie např. vydrželi na soustředění ve Špindlerově Mlýně pouhé dny a poté je kouč Karel Jarolím přestěhoval do Nymburka.

"S tím, že v Krkonoších není sníh jsme byli smířeni. Místo běžek jsme plánovali výběhy po svých. V nepřestávajícím dešti se ale připravovat nedalo," kroutil hlavou nad nezvyklou situací trenér slávistů při přesunu týmu do Polabí.

Zrušené závody se světovou účastí
Harrachov - SP ve skocích na lyžích
Nové Město na Moravě - Zlatá lyže
Bedřichov - Jizerská padesátka
Ohrožené závody
27.- 28.1. SP v severské kombinaci - Harrachov
2. - 4.2. SP v akrobatickém lyžování - Špindlerův Mlýn a Pec pod Sněžkou

Reklama