Hlavní obsah

To je balík! Shiffrinová jako první sjezdařka vydělala za zimu víc než milion dolarů

Mikaela Shiffrinová přidala na závěr své rekordní sezony další zápis do historie. Osmadvacetiletá americká hvězda se stala první sjezdovou lyžařkou, jež během ročníku Světového poháru získala na prize money více než milion dolarů.

Foto: Albert Gea, Reuters

Američanka Mikaela Shiffrinová si v Soldeu připsala rekordní 88. výhru v SP.

Článek

Shiffrinová zakončila sezonu vítězstvím v nedělním obřím slalomu na finále SP v Soldeu. Dosáhla na 13. výhru zimy a její odměny se vyšplhaly na 964 200 franků, tedy 1,04 milionu dolarů (23,3 milionu korun).

Celková vítězka Světového poháru předčila v prize money nejlepšího muže Marca Odermatta ze Švýcarska, jenž si vydělal 941 200 franků, a stanovila nový absolutní rekord. Dosavadním maximem Shiffrinové bylo 886 000 franků ze sezony 2018/19.

Dvojnásobná olympijská vítězka a sedminásobná mistryně světa se v tomto ročníku nejprve stala nejúspěšnější ženou historie SP a poté překonala i absolutní rekord Ingemara Stenmarka. V neděli si připsala 88. výhru.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Američanka Mikaela Shiffrinová během obřího slalomu v Soldeu.

Na odměnách Shiffrinová vydělala téměř třikrát víc než druhá v pořadí Sofia Goggiaová z Itálie, jež za svých 338 000 franků vděčí mimo jiné pěti výhrám ve sjezdu. Česká slalomářka Martina Dubovská si vydělala 14 550 franků a ve finančním žebříčku jí patří 52. místo.

Odermatt svými prize money překonal výrazně dosavadní mužský rekord 670 000 franků Rakušana Marcela Hirschera ze sezony 2017/18. Jan Zabystřan dostal za 19. místo v superobřím slalomu v Cortině d'Ampezzo 1100 franků.

Reklama

Související témata: