Hlavní obsah

Totální kolaps a pád do bezvědomí. Vítězka Tour de Ski nahnala hrůzu soupeřkám i matce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo vítězného křepčení dlouhé minuty bezvládně ležela v cíli a upadla do bezvědomí. Finále prestižního lyžařského seriálu Tour de Ski s tradičním vyvrcholením v době stoupání do sjezdovky Alpe Cermis ve Val di Fiemme připravilo pro celkovou vítězku Fridu Karlssonovou zničující zkoušku. Stav čerstvé šampionky na dálku vyděsil i její matku.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Frida Karlssonová v péči zdravotníků v cíli závěrečné etapy Tour de Ski.

Článek

23letá Švédka ze sebe při stoupání vydala naprosto vše, přesto se v závěrečné etapě propadla až na patnácté místo a porazila ji tak třeba i Češka Kateřina Razýmová. V celkovém pořadí ale nakonec uhájila vedení o 33,2 sekundy před Finkou Kerttu Niskanenovou.

„Z finiše si ale vůbec nic nepamatuji, spíš až z toho, jak jsem zase začala přicházet k sobě. Myslím, že jsem ještě nikdy v životě nebyla tak unavená. Hlava hrozně chtěla, ale tělo zkrátka řeklo stop," vykládala Karlssonová novinářům s odstupem poté, co se z kritického stavu dostala.

„Tohle se mi už jednou stalo, a docela mě to děsí. Ale teď už jsem v pohodě. Vítězství v Tour de Ski pořádně oslavím," hlásila čerstvá šampionka. Švédský národní tým na svém Instagramu uveřejnil video z autobusu, kde už Karlssonová popíjí šampaňské rovnou z lahve. Ale vítězný přípitek úplně nezvládla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ski Team Sweden X-Country (@skiteamswexc)

„Dnešní závod byl opravdu tvrdý a bolestivý. Drželo mě to, že jedu na celkové vítězství. Jsem na sebe hrdá, že jsem vůbec dojela do cíle a ještě navíc jsem to celé vyhrála," dodala rodačka ze Solleftea.

Obrázky bezvládně ležící dcery v cíli na dálku vyděsily i matku a trenérku Miu Karlssonovou, která sledovala závod jen v televizi, protože ve švédském Matforsu připravovala na závod mladší dceru Hannah.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Bezvládná Švédka Frida Karlssonová (vzadu) v cíli závěrečné etapy Tour de Ski.

„Do startu Hannah zbývalo už je pár minut. Volala jsem vedení národního týmu, co s Fridou je. Hrozně jsem ji chtěla obejmout, podívat se jí do očí a slyšet, že je v pořádku," uvedla matka pro norský list VG.

Strach o vítězku pokračoval i během slavnostního vyhlašování, na které se Karlssonová nedostavila.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

První místo na stupních pro celkovou vítězku Tour de Ski Fridu Karlssonovou zůstalo neobsazené.

„Co se děje? Je tu vítězný ceremoniál se švédskou hymnou a Frida Karlssonová chybí na stupních. To není dobré," podivoval se expert televize TV 2 a bývalý skvělý lyžař Petter Northug.

Otřesené byly i ostatní lyžařky. „Byl to děsivý pohled," přitakávala Norka Tiril Udnes Wengová, že pohled na bezvládnou Švédku nevzbuzoval příjemné pocity. „Byla to hrůza. Není dobré, že člověk vidí něco takového," přidala se Američanka Jessie Digginsová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Frida Karlsson (@fridakarlsson)

Karlssonová cílový prostor opouštěla na nosítkách v doprovodu policie k lékařům švédského týmu. Celá situace pochopitelně vzbudila velký zájem novinářů a televizních štábů, jimž se ale snažily v získání záběrů zabránit reprezentační kolegyně Karlssonové Moa Ilarová a Anna Dyviková.

„S Annou jsem se snažily, aby daly ty kamery pryč. Doufám, že můžeme mít k sobě více respektu. Podle mě je to hodně neuctivé. Kdokoliv ve stejně situaci, v jaké byla Frida, by nechtěl být filmován. Je to zbytečné," uvedla pro VG Dyviková.

Reklama

Související témata: