Hlavní obsah

Tragédie. V amerických horách při dobrodružství zahynul laufař Jiří Pliska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragédie při dobrodružné výpravě. S odstupem času dorazila do Česka smutná zpráva. V neděli 2. července ve věku 42 let v amerických horách zahynul Jiří Pliska, český lyžař na dlouhých tratích spojený s Jizerskou padesátkou a dalšími laufy. Zprávu přinesl eD system Silvini Team, k němuž Pliska patřil.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jiří Pliska na archivním snímku.

Článek
Fotogalerie

Neštěstí se podle informací z toho zdroje stalo ve státě Wyoming v pohoří Wind River Range na skále Wolfs head (3707 m n.m.) při slaňování.

„Plizíček byl naší rodinou, týmovým kapitánem, kamarádem, trenérem, vzorem i mentorem, který nikdy nikoho nenechal na holičkách. Prosíme všechny o minuty ticha při krásných vzpomínkách s pohledem k nebi," loučí se se známým sportovním jménem tým.

Pliska žil v Jablonci nad Nisou a ve volném čase se věnoval různým sportovním aktivitám.

Jeho velkou vášní bylo běžecké lyžování. Věnoval se dlouhým tratím a ve Ski Classics patřil v posledních letech mezi nejlepší české laufaře (13. Tartu marathon, 17. Vasaloppet, 19. Jizerská 50, 19. Marcialonga). Zúčastnil se i výprav za dobrodružstvím, blízké mu bylo horolezectví. V roce 2013 získal s Ondřejem Mandulou cenu horolezeckého svazu Výstup roku za akci na západní stěně na Uzum Brakk (6422 m n.m.) v Pákistánu.

„Jeho osobnost necharakterizovaly jen sportovní výsledky, ale hlavně to, jaký byl. Plizi byl přírodní tvrďák, který se nebál zastat slabších a jen tak si z ničeho nedělal hlavu, překážky zásadně zdolával s rozeběhem a nikdy je nepodlézal, každý si při vzpomínce v -15°C bez rukavic vybaví jeho oblíbenou hlášku: ´To musí přemrznout!´ stojí na stránkách týmu dále.

Reklama