Hlavní obsah

Tratě a můstky na SP akrobatů v Krkonoších teplo neohrožuje

PRAHA

Teploty nad bodem mrazu, které v současnosti během dne panují v Krkonoších, by neměly ohrozit konání závodů Světového poháru v akrobatickém lyžování. Obě tratě na páteční skikros v Peci pod Sněžkou i na sobotní jízdu v boulích ve Špindlerově Mlýně jsou již připraveny, stejně tak jako můstky na akrobatické skoky. Dolaďují se pouze skoky pro boulaře.

Foto: čtk/AP

Teplo na horách by nemělo mít na krkonošské závody SP v akrobatickém lyžování vliv. Na snímku uprostřed boulařka Nikola Sudová.

Článek

"Je to trochu problém, ale rozhodně to neohrožuje závody," řekl Petr Manich, který má na starosti přípravu tratí a můstků. "Všechno je připraveno, dnes se pouze doladí můstky na boulích a večer se na této trati už budou moci trénovat i skoky. Vše jde podle plánu," uvedl.

Ve Špindlerově Mlýně se teploty v úterý pohybovaly kolem čtyř stupňů Celsia, v Peci pod Sněžkou se rtuť vyšplhala dokonce na deset stupňů. Organizátoři tento problém řeší tím, že trénink závodníků přesunují na dopoledne, kdy je sníh po noci dostatečně zmrzlý.

Skikrosovou trať postavil v Peci zkušený Švýcar Andy Manhardt společně s Vladimírem Augustou, koučem mistra světa Tomáše Krause. "Konzultovali to, mohlo by to Tomášovi sedět," uvedl Manich. Trať není dlouhá, ale na závodníky bude číhat celkem patnáct překážek a dva velké skoky za sebou před cílem.

"Hlavním atributem trati je, že je maximálně přehledná, jak pro diváky, tak pro jezdce. V tomto ohledu je to zatím asi jediná trať Světového poháru v Evropě. A to je, myslím, pro atraktivitu závodu hodně důležité," nechal se slyšet Manhardt. Na trati se už dodělávají pouze poslední bezpečnosti prvky.

Boule ve Svatém Petru vypreparoval v noci na dnešek Zdeněk Bínek společně s otcem Nikoly Sudové Tomášem. Trať musí mít přesně parametry podle mezinárodní federace FIS, takže české hvězdy moc na míru stavěná nebude. "Navíc můstky bude ve finále upravovat někdo jiný," uvedla Sudová.

Kompletně připraveny jsou skokanské můstky. Týden je stavěli odborníci ze Šumperka, rodiště Aleše Valenty. "Už se dělají pouze poslední úpravy na rozjezdu, měří se nájezdové rychlosti. Dnes je první trénink," řekl Manich. "I když je celkem teplo, tak ty můstky roztají tak v květnu," dodal.

Reklama