Hlavní obsah

Útok na zlatou obhajobu! Plán pro Ledeckou? Pořádně ostré hrany a zůstat v teple

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokus o zlatou obhajobu číslo jedna. Ester Ledecká v areálu Genting zkusí stvrdit svojí dominanci nad světem alpského snowboardingu dalším olympijským triumfem. Kvalifikace jí začne v úterý ve 3:40 SEČ, zlaté rozuzlení přijde zhruba o pět hodin později.

Foto: olympijskytym.cz, ČTK

Ester Ledecká při tréninku na paralelní obří slalom na olympijských hrách v Pekingu.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Mezi světovou špičku na snowboardu Ledecká vyrážela kvůli termínovým kolizím sporadicky, ale když už se postavila na start, většinou si soupeřky její komiksovou kombinézu prohlížely jen zezadu. Pohled na její snowboardové výsledky připomínají vysvědčení premianta. Za poslední dvě sezony z pěti závodů tři první místa a dvě druhá.

V rezortu Čang-ťia-kchou se ubytovala mimo olympijskou vesnici v hotelu Genting World nedaleko snowboardové trati. „Trenéři mají problém se občas problém vejít do přeplněného autobusu, naštěstí pro Ester se povedlo zařídit auto, přišlo by mi šílené, kdyby musela jezdit v osmdesátimístném autobuse," popisuje servisman Miloš Machytka.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ester Ledecká (@esterledecka)

V pondělí už Ledeckou žádný trénink nečeká, předtím strávila na sněhu čtyři dny. „První se zbavovala jetlagu a osahala si sníh, druhý poprvé jezdila v brankách, při třetím už měla i volnější ježdění na závodní sjezdovce. A čtvrtý jsme ladili, co jsme potřebovali," popisoval americký snowboardový kouč Ledecké Justin Reiter.

Sám nezkušeným pořadatelům pomáhal s přípravou závodní sjezdovky. „Strávil tam s nimi dvě hodiny," líčí Machytka.

„Přišlo mi, že většina dobrovolníků byla na kopci asi poprvé v životě, dělalo jim problém na lyžích sjet na místo, kde byli třeba, natož manipulovat s technikou. Němci, kteří pásmem měřil vzdálenost branek, ho čtyřikrát přeřízli. Ve dvou bychom trať postavili rychleji než těch 150 lidí," pobaveně vykládal Machytka.

Ten má ve servisní místnosti rozložené na jedné straně snowboardy, na druhé lyže, které už s výhledem na sjezdařský program Ledecké testuje. Na prkně je klíčové správně nabrousit hrany. „Domluvili jsme se, že budou hodně ostré. Pořadatelé na sjezdovku cákali vodu hadicí, bude tvrdší, čekám tam až ledové plotny," říká servisman.

K tomu mrazivé teploty, které ovlivní i sníh. „Je umělý a suchý. Takový jsme očekávali, trénovali jsme v oblastech se suchým sněhem. A Ester sedí," těší Reitera. Jeho hvězdná svěřenkyně v Číně už jela Světový pohár před třemi lety a skončila druhá. Co je třeba udělat, aby výsledek třeba ještě vylepšila? „Užít si to. A zůstat v teple," usmál se Reiter.

Reklama

Související témata: