Hlavní obsah

Už zase piju a léčím se, přiznává lyžařská hvězda

Někdejší hvězdný skokan na lyžích Janne Ahonen se léčí kvůli alkoholismu. Čtyřiačtyřicetiletý Fin přiznal v rozhovoru s televizní stanicí YLE, že se vloni svěřil do péče odborníků, aby se zbavil závislosti poté, co po letech abstinence znovu začal mít s alkoholem problémy.

Foto: @ facebook Janne Ahonen

Finský skokan na lyžích Janne Ahonen.

Článek

"Jsem alkoholik na cestě k nápravě," řekl pětinásobný vítěz Turné čtyř můstků a držitel pěti titulů mistra světa. Prozradil, že osm let se mu dařilo abstinovat, než vloni na jaře večírek a několik piv s kamarády vyvolaly starou závislost. Po nějakém čase se poté rozhodl poprvé vyhledat profesionální pomoc. "Myslel jsem, že jsem dospěl, poučil se a zmoudřel, ale hned jsem do toho znovu spadl. Pochopil jsem, že se nic nezměnilo. Musel jsem potlačit svoji hrdost a vyhledat pomoc zvenčí," řekl.

Ahonen v otevřeném rozhovoru přiznal, že se během závodní kariéry cítil jako rocková hvězda a také se podle toho choval. Připomněl také událost z roku 2005, o které už v minulosti napsal v biografii. Na mamutím můstku v Planici tehdy předvedl 240 metrů dlouhý let, ale dopad neustál, tvrdě spadl na záda a prudce se udeřil hlavou o zem. Převoz do nemocnice ale tehdy raději odmítl z obavy, že rozbor krve odhalí v jeho těle zbytkový alkohol. Noc před závodem totiž ještě s dalšími skokany prohýřil u piva a v hospodách v Kranjské Goře.

Ahonen, jenž se o jedno z rekordních pěti vítězství na Turné čtyř můstků podělil s Jakubem Jandou (2005/06), celkem třikrát ukončil kariéru. Poprvé v roce 2008 a naposledy o deset let později. Nedávno se znovu ke skákání krátce vrátil a dokonce skončil třetí na finském šampionátu. Bude i na olympijských hrách v Pekingu, pouze ale jako televizní expert.

Reklama

Související témata: