Hlavní obsah

Valenta i Sudová chtěli víc

PRAHA

Aleš Valenta se chtěl před domácím publikem ve Špindlerově Mlýně pořádně předvést. Nakonec ale ve finálovém kole jen vylepšil deváté místo na šesté. Stupně vítězů ale pro něj zůstaly v závodě Světového poháru akrobatických skokanů proklatě vzdálené. Ač chtěla víc, na stejné pozici v nedělní vánici skončila i Nikola Sudová při jízdě v boulích.

Článek

Až při druhém skoku - tradiční kombinaci tří salt a čtyř vrutů předvedl Valenta parádu. Ve vzduchu a hlavně na dopadu. S jistotou přistál a body naskakovaly. "Po prvním pokusu to ale v součtu lepší být nemohlo," hodnotil zklamaně olympijský vítěz, který se neodhodlal k jedinečným pěti vrutům.

Chtěl ale na stupně, jenže hrábnutí v prvním kvalifikačním kole jej stálo cenné body. "Nerozuměl jsem trenérovi, co na mě do vzduchu křičel, nepřibalil jsem, jak jsem měl," povzdechl si. Nebýt zakolísání dalších soupeřů, snad by se ani do finálové dvanáctky nevešel a nevylepšil by své maximum ze Špindlu při loňských finálových závodech SP. Tehdy skončil devatenáctý, resp. desátý.

Nástup Číňanů

Bělorus Grišin, s nímž se zatím neúspěšně přetahuje o třetí místo ve SP, skončil šestý. Zářili čínští skokani. Li-Nina porazila hvězdné duo Australanek, dosud nevídaný asijský triumf během dne dovršil Ou Siaotchao.

"Jednou nás úplně převálcují, mají předpoklady ke gymnastice, skokům na trampolíně, prostě pro cirkus, využívají širokou základnu, trenér jim řekne skočte čtyři vruty a oni skočí, jeden se třeba zraní, ale zůstanou další," říkal Valenta, sám kdysi gymnasta, jehož v téhle sezóně čeká ještě finále SP v Itálii.

Spolu jen při večeři

Kanaďan Steve Omischl a Australanka Alicia Camplinová potvrdili roli úspěšného sportovního páru. Ač nevyhráli, pojistili si v Krkonoších celkové vítězství ve skokanském seriálu.  V závodě oba skončili druzí. Slavit spolu mohli na večerní party přímo pod sjezdovkami ve Svatém Petru. Zatím ale nehodlají napodobovat třeba biatlonové manžele Poireéovy.

"Na závodech společný pokoj v hotelu nemáme, jsme spolu jen při večeři, vždyť skoky jsou byznys," tvrdil Omischl. Oba láká olympiáda v Turíně. Svatba asi hned tak nebude. "Dokud budu skákat, tak ne," říkal Omischl, jehož fascinuje možnost uzavírat kariéru na další vrcholné zimní akci doma ve Vancouveru za šest let.

Sekretářkou nebude

Čerti se ženili na velkém hangu černé sjezdovky, když do boulí vletěla starší ze sester Sudových. Hladce prošla kvalifikací, na pohled bez větších zaváhání projela i finálové kolo. "Bylo tam všechno. Rychlost i dobře zvládnuté prvky, skočila jsem výbornou helikoptéru se dvěma pozicemi, ale trochu jsem si tím přece jen rozhodila styl. Soupeřky byly lepší," krčila rameny Sudová.

Vyhrála alespoň sázku s manažerem Markem Rejmanem. "Šesté místo ještě znamená, že mu nemusím týden zadarmo dělat sekretářku a vařit teplé snídaně," oddechla si. V pořadí SP se posunula na čtrnácté místo. "Jen dvanáct pojede závěrečné finále, zkusím to vybojovat," přála si v krkonošské slotě.

Reklama

Související témata: