Hlavní obsah

Valenta stále cestuje, ale syn ho poznává

ŠPINDLERŮV MLÝN

Po dlouhých týdnech v zámoří, ať už na závodech či na odpočinkové zastávce na Havaji, si Aleš Valenta dopřeje zastávku před domácím publikem. Salta a vruty bude předvádět při sobotním pokračování Světového poháru akrobatických skokanů ve Špindlerově Mlýně. A také si alespoň chvilkami užívá návrat k rodině - manželce Elen a půlročnímu synu Denisovi.

Foto: ČTK

Aleš Valenta se ve Špindlerově Mlýně představí českým fanouškům.

Článek

"Malinký mě po návratu určitě poznal. Elen říkala, že se na nikoho jiného takhle neusmívá," říká akrobat a nemá strach, že mu partnerka zatrhne zimu trávit jen a jen na cestách. "Zatím neprotestovala. Věděla, koho si bere a co to obnáší," pokračuje.

Synka na hory nebere

Potomka po horských střediscích jako Kateřina Neumannová zatím vozit nehodlá, jen manželka jej navštíví při závodech ve Špindlu. "Denis bude u babičky a dědy. Potřebuji svůj klid, ale v budoucnu by snad mohli někam se mnou."

Nijak jej netíží, že tento rok nemá žádný velkolepý vrchol. "Ale já tradičně mistrovství ani olympiádu neberu jako zvláštní závod, proto je současná zima jako kterákoli jiná," tvrdí Valenta, který letos získal druhý triumf v závodě SP.

Nepovedené loňské pokusy ve Špindlu by nerad opakoval. "Před rokem se nezadařilo podle představ, horší už to asi nebude. Myslím, že teď skáču dobře," přemítá.

Nový skok zatím nezkusil

Zatím se nedostává k tomu, aby zkusil slibovaný nový skok - Ledový dech. "Chtěl bych, ale podmínky nebyly takové, abych se k tomu dostal. Nestačí na den, ale musí to být dobré i při tréninku, abych se dostal do svého odrazu. Mohlo by to skončit i zraněním," říká.

Zatím jen v přípravě do vody zkusil nový skok. "V každém areálu je to jinak, ale aspoň tři dobré dny za sebou by k tomu byly potřeba," přeje si. Rozmary počasí tahle zima nešetří. Na začátku bylo málo sněhu a špatně se trénovalo, v Severní Americe zase skokany sužoval až třicetistupňový mráz, vítr a sněžení. "A ve Špindlu optimální podmínky podle předpovědi nehrozí."

Rozložením vrutů do salt je u novinky jiné než při jeho zlatém skoku z her v roce 2002. V Salt Lake City do prvního salta vsunul dva vruty, do druhého jeden a na třetí zbyly zase dva. "Kombinace vrutů jedna tři jedna je nejtěžším skokem, i když jsem si to dřív nemyslel," podotýká.

Soupeři nepřekvapili

Cítí, že zůstává v novátorství spíše osamocen. U soupeřů nezaznamenal v minulých týdnech nic převratného. Většinou jejich invence končí u tří salt se čtyřmi vruty. "Někteří vyloženě sázejí na zvládnutí lehčího skoku, je za to více jistých bodů," připomíná.

V debatách ale registruje plány soupeřů. "Většina chce skákat Ledový dech, techniku na to podle mě nemají, přeju jim to však. Prvenství na vodě mi už nikdo nevezme a pět vrutů tak, jak jsem je skočil na olympiádě, taky zatím nikdo nepředvádí."

Po Špindlu ho ještě čeká finále SP v Itálii. "A koncem března dojde na svatební cestu," plánuje. Zamíří na Krétu. "Ne na koupání, spíše jen tak na procházení, Elen si to tak vybrala, rád bych třeba i do Egypta, ale v situaci, kdy všude možně bouchají bomby, to asi není optimální," dodává.

Doma jede i Sudová

Kromě sobotního klání akrobatů se v neděli v Česku poprvé pojede závod SP v jízdě v boulích s domácí Nikolou Sudovou, která v sezóně už dvakrát vylepšila své maximum; jednou byla pátá a před týdnem čtvrtá. "V obou disciplínách bude ve Špindlu kompletní špička," říká Marek Rejman, šéf marketingové agentury GSMA, která soutěže pořádá.

Valenta se ještě může posunout na třetí místo, ztráta na Grišina je minimální. Nerozhodnutý je i souboj o celkové prvenství mezi dalším běloruským skokanem Daščinským a Kanaďanem Omischlem.

Skokani budou závodit v sobotu od 11 h, ve stejný čas začne v neděli jízda v boulích.

Reklama

Související témata: