Hlavní obsah

Vrabcová-Nývltová se na MS blýskla 10. místem ve skiatlonu, zlato brala Johaugová

Falun

Měl to být závod na rozehřátí, nakonec z toho bylo osobní maximum na MS. Běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová skončila v sobotu na mistrovství světa ve Falunu desátá ve skiatlonu na 15 km a zaznamenala tak svůj nejlepší výsledek na světových šampionátech. Zlato získala Norka Therese Johaugová před krajankou Astrid Jacobsenovou, třetí byla domácí Švédka Charlotte Kallaová.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norský běžkyně na lyžích Therese Johaugová bouřlivě oslavuje triumf ve skiatlonu na MS ve Falunu.

Článek

Devětadvacetiletá Vrabcová-Nývltová skončila poprvé v kariéře na MS v elitní desítce v závodě, který pro ni měl být po rozpačité sezóně hlavně na "rozjetí" před klasickou třicítkou. Nakonec však nejlepší česká běžkyně na trati 7,5 km klasicky a 7,5 km volně o jednu příčku vylepšila svůj loňský výsledek z olympijských her v Soči.

Šestadvacetiletá Johaugová si dojela pro pátý titul mistryně světa díky nástupu ve stoupání zhruba tři kilometry před cílem, kdy se odpoutala od svých soupeřek Jacobsenové a Kallaové ve vedoucí skupině. To už byla překvapivě venku ze hry o medaile vítězka čtvrtečního sprintu Marit Björgenová z Norska, jež neměla svůj den a ztrácela už v klasické části. Obhájkyně titulu a olympijská vítězka nakonec dojela s odstupem půldruhé minuty šestá.

Johaugová si přivezla do cíle náskok 5,7 sekundy, ve spurtu o stříbro v cílové rovince porazila Jacobsenová o tři desetiny domácí naději Kallaovou.

Vrabcová-Nývltová strávila téměř celý závod ve skupině bojující o osmé místo a na desáté příčce ztratila na Johaugovou 1:43,8 minuty. Druhá česká reprezentantka Karolína Grohová dojela s odstupem 6:12 minuty třiačtyřicátá.

MS v klasickém lyžování - Falun (Švédsko)
Ženy - skiatlon (2x7,5 km):
1. Johaugová (Nor.)40:57,6
2. Jacobsenová (Nor.)-5,7
3. Kallaová (Švéd.)-6,0
4. Niskanenová (Fin.)-1:05,7
5. Bleckurová (Švéd.)-1:07,4
6. Björgenová (Nor.)-1:33,2
7. Wengová (Nor.)-1:41,3
8. Roponenová (Fin.)-1:41,6
9. Rydqvistová (Švéd.)-1:43,2
10. Vrabcová-Nývltová (ČR)-1:43,8
...
43. Grohová (ČR)-6:12,0

Reklama

Související témata: