Hlavní obsah

Výsledek nad očekávání, hodnotil Novák čtvrté místo ve sprintu na Tour de Ski

Lyžař Michal Novák označil životní čtvrté místo z úvodního sprintu na Tour de Ski ve Val Müstair za výsledek nad očekávání. Přestože ho lehce mrzelo, že mu v závěru nezbyly síly, aby zaútočil na stupně vítězů, takto úspěšný vstup do prestižního seriálu v běhu na lyžích si nepředstavoval. Rád by z dobré pozice těžil v nedělním stíhacím závodě.

Foto: Barbora Reichová/Svaz lyžařů ČR

Michal Novák má sezonu Světového poháru slibně rozjetou.

Článek

"Je to super, jsem fakt nadšený. Jde o nejlepší umístění v kariéře s tím, že bedna byla kousek," řekl Novák v nahrávce pro média.

Šestadvacetiletý rodák z Karlových Varů vstoupil do sprintu pátým místem v kvalifikaci. Ve čtvrtfinále byl druhý za Norem Sindrem Björnestadem Skarem a v semifinále vyhrál.

Ve finále se držel při vjezdu do závěrečného kola na druhé příčce za Francouzem Lucasem Chanavatem. Později se však před něj dostali Nor Johannes Hösflot Klaebo, Ital Federico Pellegrino a Skare. Na stupně vítězů nakonec Novák ztratil 1,20 vteřiny.

"Ve finále mě až moc vycukal Chanavat. Nechtěl jsem ztratit pozici, aby mě zamknul kolem mantinelu. Tím by mě hodně zbrzdil. Snažil jsem se udržet pozici. V kopci už mě hrozně bolely nohy a neměl jsem tu dynamiku. Dost mi to tam uteklo," řekl Novák, jehož maximem byla dosud pátá místa v závodech na 15 kilometrů v Ruce a Lillehammeru. "Trochu mě to sice teď mrzí, ale to si tak člověk po závodě říká. Čtvrté místo je úplně skvělé," doplnil Novák.

V průběžném pořadí Světového poháru poskočil o dvě příčky na osmé místo. Po závodě chválil i servis. "Muselo to být vidět i v televizi, lyže nám jely skvěle. Dnes to byla top světová úroveň ze strany závodníka i servisu," ocenil.

Foto: Mayk Wendt, ČTK/AP

Johannes Hösflot Klaebo si jede pro triumf v úvodní etapě Tour de Ski.

Tour de Ski pokračuje v neděli desetikilometrovým stíhacím závodem, i když v plánu byl donedávna závod s hromadným startem. "Bude to bolet, je to tu hodně fyzicky náročné. Je tu vysoká nadmořská výška, dlouhý kopec nahoru a těžký sjezd dolů, takže si člověk moc neodpočine," uvedl Novák. "Na startu mám dobrou pozici. Nakonec je to stíhačka a ne hromaďák, což je asi dobře, protože ten sjezd je tam fakt nebezpečný," dodal Novák.

Reklama

Související témata: