Hlavní obsah

Zahajovací obří slalom žen v Söldenu znemožnilo počasí

Kvůli nepříznivému počasí v Söldenu se neuskuteční dnešní obří slalom žen, kterým měla odstartovat sezona Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Rakouští pořadatelé nejprve začátek naplánovaný na 10:00 o hodinu posunuli, ale vzápětí kvůli padajícímu dešti se sněhem a špatné viditelnosti program zrušili. Předpověď počasí jim nedávala šanci na zlepšení podmínek. Zda a kdy bude závod nahrazen, nebylo rozhodnuto, v neděli mají na programu závod muži.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Zahájení Světového poháru ve sjezdovém lyžování znemožnilo počasí. Na obrázku pořadatelské město Sölden.

Článek

Už nyní je jasné, že příští týden nezahájí podle plánu sezonu ani sjezdaři. Úvodní sjezdy na nové trati na Matterhornu, které měly mít start ve švýcarském Zermattu a cíl v italské Cervinii, se kvůli nedostatku sněhu neuskuteční. Zástupci FIS dnes v Söldenu oznámili, že pořadatelé nezvládnou za současných podmínek trať připravit a závody odvolali. Muži měli v Zermattu jet 29. a 30. října, o týden později jsou ve stejném dějišti na programu dva sjezdy žen. O jejich osudu se bude teprve rozhodovat.

V Söldenu nebylo možné připravit bezpečnou sjezdovku. "Je to tak, že dnes nedokážeme včas připravit trať vhodnou na závod. Je to otázka bezpečnosti, jak ze sportovního hlediska, tak i z pohledu práce na trati," citovala rakouská agentura APA technického ředitele závodů FIS Markuse Mayra. "Stalo se to nejhorší, čeho jsme se obávali. Déšť, sníh..., sjezdovku nám to rozmáčelo. I pro všechny pracovníky je nebezpečné se na svahu pohybovat," dodal.

Do závodu bylo přihlášeno 68 lyžařek. Připravená byla i jediná česká účastnice zahajovacího víkendu Adriana Jelínková, jež čeká na debut v národních barvách po přestupu z nizozemského týmu.

Ženy přišly o zahajovací závod v Söldenu poprvé od roku 2006, muži mají čerstvější zkušenost z let 2017 a 2018. Pro jejich nedělní závod se očekává lepší počasí, ale otázkou je, jak se podaří připravit trať. "Musíme teď počkat a uvidíme, jestli bude možné pozdě odpoledne začít s pracemi," řekl ředitel závodů FIS Peter Gerdol. "Vidím to pozitivně, ale bude to oříšek," připustil šéf organizátorů Rainer Gstrein.

Lyžařská federace FIS začala hledat za zrušený obří slalom náhradní dějiště a termín. Podle aktuálního kalendáře čeká lyžařky první závod za dva týdny, kdy je v Zermattu na programu sjezd.

Reklama

Související témata: