Hlavní obsah

Zástupci severoevropského sportu jsou proti návratu Rusů a Bělorusů

Zástupci organizovaného sportu v severní Evropě se postavili proti uvažovanému návratu ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží. V otevřeném dopise šéfům olympijského a paralympijského hnutí včetně Mezinárodního olympijského výboru (MOV) označili představitelé sportovních svazů návrat sportovců "vzhledem k eskalující ruské agresi na Ukrajině" za nepřijatelný.

Alexandr Bolšunov s olympijskými medailemi na krku po boku prezidenta Vladimira Putina po návratu z OH v Pekingu.

Článek

"Zůstáváme pevně na své pozici. Vyzýváme olympijské a paralympijské hnutí a všechny sportovní organizace k tomu, aby pokračovaly ve volání po míru a v solidaritě s ukrajinským lidem," citovala agentura SID z otevřeného dopisu, který podepsali mimo jiné zástupci olympijských a paralympijských výborů Švédska, Dánska, Norska, Finska, Islandu a Faerských ostrovů.

Iniciátoři dopisu reagovali na nedávné zprávy o tom, že MOV uvažuje o způsobu, jakým by mohl běloruské a ruské sportovce vrátit do soutěží, z nichž byli vyřazeni po únorovém začátku invaze na Ukrajinu. Zástupci lyžařské federace FIS například uvedli, že by sportovci z těchto zemí mohli startovat na světových šampionátech na začátku roku 2023.

Reklama

Související témata: