Hlavní obsah

Služba ve válce bude čest i pro reprezentanty, tvrdí šéf ruských olympioniků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak dlouho ještě vydrží sankce vůči ruským, potažmo běloruským sportovcům? V poslední době se začínají objevovat informace, že zákazy startů Rusů, navzdory pokračujícím zvěrstvům Putinových vojsk na Ukrajině, by mohly pomalu povolovat. Je ale možné, že tamní sportovci budou mít také úplně jiné starosti než účast na závodech. Vyhlášená částečná mobilizace se totiž týká i sportovců a šéf Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňjakov ujistil, že i pro členy národních týmů bude služba ve válce čest.

Alexandr Bolšunov s olympijskými medailemi na krku po boku prezidenta Vladimira Putina po návratu z OH v Pekingu.

Článek

Putinem ve středu vyhlášená mobilizace se má týkat vesměs 300 000 rezervistů, ale vágně formulovaný dokument podle některých analytiků může ve skutečnosti znamenat povolání až miliónů lidí bez ohledu na jejich předchozí vojenskou zkušenost.

„Z pohledu Ruského olympijského výboru - jsme občané naší země a služba vlasti je otázkou cti. A to pro všechny občany, včetně členů národních týmů," uvedl Pozdňjakov pro agenturu TASS.

O natěšení samotných ruských sportovců na zákopy a frontové boje zatím není nic známo, ale třeba ruský hokejový reprezentant Ivan Fedotov si s armádou v posledních měsících užívá své. Za vyhýbání se vojenské službě byl zatčen a následně odveden do služby daleko za polární kruh.

K zákazu startů Rusů a Bělorusů na mezinárodní scéně se připojila po začátku invaze naprostá většin sportovních svazů. V posledních dnech politické vedení Ruska ještě vyhrocuje válečnou rétoriku a na pozadí probíhající mobilizace neustále vyhrožuje útoky jadernými zbraněmi. O to více překvapují slova generálního sekretáře Mezinárodní lyžařské federace (FIS) Michela Viona, který připustil návrat Rusů na scénu už začátkem roku 2023.

„MOV začal s mezinárodními svazy pracovat na tom, aby jim (ruským a běloruským sportovcům) otevřel dveře. Sport by měl být nezávislý na politice. K návratu možná dojde v prosinci. Pak by se mohly obě země - samozřejmě bez vlajky a hymny - teoreticky zúčastnit světových šampionátů," překvapil Vion na Forum Nordicum v Kranjské Goře.

Návrat ruských lyžařů za současné situace je nepřijatelný mimo jiné pro severské země.

„Pozice finského lyžařského svazu k případnému návratu Rusů do mezinárodních závodů je kategorické ´ne´. Důvody, které vedly k jejich vyloučení, se nezměnily, takže lze těžko očekávat jakékoliv zmírnění zaujaté pozice," uvedl šéf finského lyžování Markku Haapasalmi pro list Iltalehti.

Takřka totožné vyjádření vydal i jeho norský kolega Espen Bjervig.

Finská média, také připomínají, že nejde jen o otázku zákazů jednotlivých sportovních asociací, ale také o fakt, že Rusům v důsledku posledních událostí některé země včetně třeba Estonska odmítají vydávat víza, takže pro sportovce by bylo momentálně stejně nemožné se do některých států dostat.

Naděje v Rusku z možného comebacku silně tlumí i tamní prominentní sportovní novinář Dmitrij Guberněv. „Buďme realisté. Žádný stát nás nenechá u sebe lyžovat. nerozumím tomu, proč je tolik Rusů tak nadšených z posledních komentářů. Ti, kdo věří, že se znovu brzy vrátíme do světového lyžování buď jen sní, nebo jsou blbí," uvedl Guberněv pro championat.ru.

Reklama

Související témata: