Hlavní obsah

Závod v Rusku se proměnil v horor. Dvacet lyžařek skončilo v péči lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naprostým fiaskem skončil závod lyžařek klasickým stylem na 10 kilometrů v ruském Soči na spartakiádě mládeže. Pořadatelé se rozhodli závod žaček odstartovat i přes to, že na trati panovaly velmi špatné podmínky. V péči lékařů mělo skončit až 20 dívek, mnoho z nich s těžkým zraněním. Podle prezidentky ruského lyžování Jeleny Vjalbeové se nic tak hrozného nestalo.

Foto: Profimedia.cz

Prezidentka ruského lyžování Jelena Vjalbeová

Článek

Zlomené ruce, otřesy mozku, rozbité tváře. To je neúplný výčet zranění, s kterými skončily mladé ruské lyžařky poté, co je pořadatelé vpustili na namrzlou trať, navíc při značně snížené viditelnosti způsobené hustou mlhou.

„Už při rozcvičce bylo jasné, že trať není připravená. Lyžařská stopa rozbitá, v zatáčkách byl nahrnutý sníh. Těsně před startem projela rolba a lyžařská stopa změkla, což situaci nezlepšilo. Navíc byla stále hustá mlha, kvůli které nebylo nic vidět. Už při prvním stoupání nebyla žádná stopa, začaly jsme se na sebe lepit. Holky vpředu sjezd a zatáčku zvládly, ale pak to přišlo,“ popisuje jedna ze závodnic.

Lyžařky jízdu ve vysoké rychlosti nezvládly, ty další pak padaly přes závodnice před sebou. Pořadatelé situaci navíc vůbec nezvládli, závod nechali i přes panující chaos na trati pokračovat. Video pádu je ke zhlédnutí na sociální síti Telegram.

„Ve druhém kole se viditelnost zhoršila. Trenéři ale nebyli vpuštěni na trať ani po tom, co některé dívky ležely na místě se zlomeninami. Naši mentoři stáli za plotem a nemohli nic dělat. Všem zraněným dívkám přeji brzké uzdravení,“ napsala jedna z účastnic na sociální síti.

Skandální závod má dohru i v ruských médiích. Pořadatelé se ale snaží ze zodpovědnosti všemožně vykroutit. Prezidentka ruského lyžování Jelena Vjalbeová přišla s tvrzením, že zraněné dívky byly ve skutečnosti jen dvě. Závodnicím se ani nikdo neomluvil.

Ministerstvo ruského sportu sice slíbilo, že situaci prošetří. V oficiálním prohlášení se ale viník nenašel. Za vše mohla náhlá hustá mlha.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články