Hlavní obsah

Zlatý comeback! Adamczyková suverénně ovládla MS

Aktualizováno

Jako nůž máslem prošla snowboardkrosařka Eva Adamczyková středečním závodem na mistrovství světa v gruzínském Bakuriani. Olympijská vítězka ze Soči suverénně ovládla všechny čtyři rozjížďky od osmifinále po finále a po vážném zranění, které ji připravilo o účast na olympiádě v Pekingu, prožila pohádkově zlatý návrat.

Foto: Bóša/Svaz lyžařů ČR

Zlatá radost Evy Adamczykové v gruzínském Bakuriani.

Článek

Snowboardkrosaři měli původně závodit až v pátek a o den dříve absolvovat kvalifikaci, kvůli nepříznivé předpovědi počasí ale pořadatelé přesunuli celý závod na středu. A Adamczyková od první rozjížďky dávala zapomenout na obavy, zda nebude mít posun programu negativní vliv. Ve velkém stylu zvládla ranní osmifinále, které nahradilo kvalifikaci, i následné čtvrtfinále. V semifinále se poprvé utkala s úřadující olympijskou šampionkou Lindsey Jacobellisovou a opět vyhrála, i když s menším náskokem.

V boji o medaile olympijská vítězka z roku 2014 použila osvědčenou strategii, kdy v první zatáčce získala rychlost a vzápětí se dostala do čela. Vypracovala si výrazný náskok před trojicí soupeřek, dvacetiletá Australanka Jossie Baffová ji pak sice stíhala, ale nedohonila. Bronz získala pětinásobná mistryně světa Jacobellisová z USA.

Adamczyková prožila snový návrat na vrcholnou scénu. Ve Světovém poháru byla v této sezoně nejlépe čtvrtá, ale na MS dominovala. "Musela jsem vyhrát, protože jsem změnila příjmení a Eva Adamczyková ještě zlato nemá," žertovala při televizním rozhovoru v cíli. "Snažila jsem se užít si to a jet co nejrychleji. Dávala jsem do toho všechno, protože je to vyrovnanější než před čtyřmi lety. Jsem maximálně šťastná," dodala.

Světový šampionát ovládla česká jednička podruhé v kariéře, premiérové zlato vybojovala v roce 2019. O rok později získala bronz. Před rokem a čtvrt si při závodu SP v Montafonu při pádu v cílovém prostoru nešťastně zlomila obě nohy nad kotníky a přišla o možnost startovat na olympijských hrách v Pekingu.

Další čeští reprezentanti Vendula Hopjáková, Radek Houser a Jan Kubičík neuspěli v úvodním kole. Jakub Žerava a Kryštof Choura skončili v osmifinále, kde dojeli shodně čtvrtí.

Už v předkole překvapivě vypadli oba obhájci titulu, Britka Charlotte Bankesová a Španěl Lucas Eguibar. Na trůnu je vystřídali Adamczyková a Rakušan Jakob Dusek, jenž na cílové čáře díky kopnutí prkna porazil Němce Martina Nörla.

MS v akrobatickém lyžování a snowboardingu v Bakuriani (Gruzie)
Snowboardcross
Muži:
1. Dusek (Rak.)
2. Nörl (Něm.)
3. Visintin (It.)
4. Hämmerle (Rak.)
...
25. ŽERAVA a CHOURA (oba ČR) vyřazeni v osmifinále
33. HOUSER a KUBIČÍK (oba ČR) vyřazeni v 1. kole
Ženy:
1. ADAMCZYKOVÁ (ČR)
2. Baffová (Austr.)
3. Jacobellisová (USA)
4. Petitová Lenoirová (Fr.)
...
17. HOPJÁKOVÁ (ČR) vyřazena v osmifinále

Reklama