Hlavní obsah

Čísla mluví jasně. Sáblíková pojede v Pekingu tři i pět kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková má zajištěnou účast na ZOH v Pekingu nejen na pětikilometrové trati, ale prakticky i na tříkilometrové. Rozhodla o tom svým pátým místem při závodech Světového poháru v Salt Lake City a především dosaženým časem 3:56,719 min.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Martina Sáblíková v akci

Článek

Olympijský ovál ve státě Utah je nejrychlejší na planetě, tady byly zajety všechny platné světové rekordy. Včetně toho Sáblíkové na 3000 m z března 2019, který má hodnotu 3:52,02 min.

„Se současností se to nedá srovnat, tehdy jsem měla životní formu," pravila Sáblíková. Nikde jinde se tak rychle jet prostě nedá. „Čas ze Salt Lake City je dobrý, byla jsem kousek od placky. Jsem ráda za to, že mám kvalifikaci na trojku a na pětku prakticky v kapse. Mám v tomhle směru splněno," vzkázala ze zámoří. Pětku už má jistou díky čtvrtému místu ve Stavangeru. Trojku potvrdila v USA.

Do Pekingu lze postoupit počtem získaných kvalifikačních bodů, což se týká dvanácti nejlepších, nebo dosaženými nejlepšími časy v závodech Světového poháru. Postoupí na ně osm nejrychlejších. Na konci týdne se jede poslední závod SP na tři kilometry před olympiádou v Calgary. Sáblíková má na pátém místě na tři kilometry náskok 31 bodů na 12. místo. To je hodně, musela by totálně selhat zdravotně, ale její stav se podle zpráv ze zámoří lepší. Pořád by tu ale byl čtvrtý čas ze Salt Lake City, a ten na pomalejší dráze v Calgary těžko někdo překoná. Do Calgary se trenérem Petrem Novákem vedený český tým přesouvá v pondělí. „Důležité je, že při častých kontrolách na covid máme stále negativní výsledky," zdůraznil kouč.

Foto: Sport Invest

Martina Sáblíková se raduje s trenérem Petrem Novákem z triumfu na mistrovství světa v Inzellu v závodě na 3000 metrů.

Velkou zbraní Sáblíkové byla závěrečná kola, kdy dokázala zrychlovat a uvadající soupeřky porážela. Vzhledem ke zdravotním problémům o tuto schopnost přišla. V posledních dvou kolech sama vadne. Stalo se to i v Salt Lake City, kde ve své rozjížďce nad Norkou Ragne Wiklundovou vedla, ale nakonec prohrála. „V Salt Lake City to nebylo tak hrozné jako v úvodním závodě v Tomaszówě. Cítím, že se můj stav zlepšuje a jdeme správným směrem," je česká ledová královna optimistkou. Z minulých sezon vyplývá, že mívá tu druhou část vždy lepší než první polovinu před Vánoci.

Sáblíková ale musí v pauze do lednového ME v Heerenveenu, případně do únorového startu v Pekingu tento problém vyřešit. Na patnáctistovku tentokrát čtyřiatřicetiletá česká závodnice nereflektuje. „Formu chceme gradovat do Pekingu na dlouhých tratích," zdůraznil kouč Novák.

O Peking bojují i další tři

Podle postupových kritérií Mezinárodní bruslařské federace (ISU) postupuje na tratích 500, 1000 a 1500 m třicet nejlepších, na tři kilometry dvacet, na pět dvanáct, ty už jsou jasné, a v hromadném startu 24 závodnic a závodníků. Ve hře o Peking jsou tedy další tři čeští zástupci. Letitý sen kouče Petra Nováka, probojovat se mezi osm družstev, která pojedou o olympijské medaile, se nesplní. Čtyři špičkové závodnice k dispozici nemá.

Foto: Pavel Lebeda/Sport Invest

Martina Sáblíková v závodě SP na 3000 m v Tomaszówě.

Nejlepší výchozí pozici ze zmíněné trojice má pro start v Pekingu Nikola Zdráhalová. Na patnáctistovce skončila v Salt Lake City druhá v divizi B, kde si zajela svoje osobní maximum. Zatím je ve Světovém poháru průběžně sedmnáctá. O dvě místa níže je na 1000 m, i na této trati má reálnou šanci na postup. Na tři kilometry je na hraniční dvacáté pozici. Na poslední postupové 24. příčce je průběžně v závodě s hromadným startem. Zuzaně Kuršové patří v této disciplíně 28. příčka. Velkou šanci na postup v závodě s hromadným startem má momentálně 23. Lukáš Steklý.

Reklama