Hlavní obsah

Jubilejní desátou držitelkou Ceny Věry Čáslavské je Sáblíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se stala jubilejní desátou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí. Trojnásobná olympijská vítězka a jednadvacetinásobná mistryně světa dnes obdržela vítěznou trofej ve tvaru skleněného „V“ při slavnostním vyhlášení v Praze.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Martina Sáblíková s trofejí.

Článek

„Pro mě osobně znamená tahle cena strašně moc. Paní Věru Čáslavskou jsem měla moc ráda. Symboliku, kterou dala českému sportu a nám sportovcům, má hodně z nás v hlavě. Co se mě týče, tak já jsem z našich osobních setkání těžila strašně moc. Pro mě je tahle cena jedna z největších, které jsem mohla dostat,“ řekla novinářům Sáblíková.

Šestatřicetiletá Sáblíková získala dvě olympijská zlata na zimních hrách ve Vancouveru 2010, další triumf přidala o čtyři roky později v Soči. Celkem získala pod pěti kruhy sedm cenných kovů, naposledy uspěla vloni v Pekingu, kde vybojovala na oblíbené pětikilometrové trati bronz.

V minulé sezoně brala Sáblíková dva bronzy na mistrovství světa a zvýšila počet medailí získaných na vrcholných akcích včetně Světového poháru na 146. Sáblíková během ceremoniálu vzpomněla, jak jí legendární Čáslavská často vštěpovala, ať je kurážná.

„Nikdy nedovolila, abych sama o sobě pochybovala. Slýchala jsem od ní, že nemůžu jít na start s tím, že bych měla prohrát, ale že jsou všichni z masa a kostí a člověk nikdy neví, co se stane. To jsou slova, se kterými jsem chodila do závodů, a musím říct, že mi to obrovsky pomohlo,“ uvedla Sáblíková. „Je mi líto, že jí to nemůžu říct ještě jednou osobně. Věřím ale, že mě sleduje a je na mě nějakým způsobem pyšná,“ doplnila.

Jako vzor pro ostatní sportovce se Sáblíková necítí. „Doufám, že se ale vždy chovám tak, abych ostatní inspirovala a nikomu neublížila. To je pro mě asi tak hlavní, co mám v sobě. Chovat se tak, aby na mě byli všichni nějakým způsobem pyšní,“ dodala Sáblíková před startem třiadvacáté sezony.

Cena Věry Čáslavské se uděluje od roku 2014. V minulosti trofej získaly Štěpánka Hilgertová, Naďa Knorre, Věra Růžičková, Barbora Špotáková, Šárka Strachová, Petra Kvitová, Květa Pecková a Šárka Kašpárková. Vloni uspěla trenérka a kaskadérka Hana Dvorská.

Reklama