Hlavní obsah

Legendární olympijský šampion zemřel. Býval populárnější než král

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádně populární sportovec a někdejší olympijský vítěz i mistr světa Jonny Nilsson zemřel. Legendární švédský rychlobruslař v 79 letech prohrál boj s vleklou nemocí. Severská média o tom informovala jeho manželka Marianne.

Foto: TT

Legendární rychlobruslař Jonny Nilsson na archivním snímku.

Článek

Díky fenomenálnímu Nilsi van der Poelovi, olympijskému šampionovi z Pekingu na pět i deset kilometrů, švédské rychlobruslení letos zažilo báječné časy. Teď se ale musí také vyrovnat se ztrátou jedinečné osobnosti tohoto sportu.

Nilsson si získal ve své vlasti obrovské renomé po triumfu na mistrovství světa ve víceboji v roce 1963. Tehdy v hlasování o nejpopulárnější osobnost Švédska jasně vyhrál. Za ním skončil (na druhém místě) i král Gustav VI. Adolf.

O rok později vybojoval rodák z Göteborgu zlato na olympiádě v Innsbrucku na trati deset kilometrů.

Kromě cenných medailí byl také držitelem několika světových rekordů.

V posledních letech podle švédských médií bojoval s rakovinou prostaty.

„Život mě pomalu opouští, je to se mnou horší a horší. Vždy jsem býval fyzicky hodně silným člověkem s velkou duší, díky čemuž jsem se stal nejlepším na světě. Teď už to ale neplatí," uvedl Nilsson loni ve velkém rozhovoru pro list Expressen.

V noci z úterý na středu svůj boj s nemocí definitivně prohrál. „V noci usnul, v klidu a tichosti," uvedla jeho manželka.

Reklama