Hlavní obsah

Olympijští vítězové v shorttracku už nechtějí reprezentovat Maďarsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratři Shaolin Sándor Liu a Shaoang Liu, olympijští vítězové v short tracku, už nechtějí reprezentovat Maďarsko. Zatím neoznámili, v barvách které země budou vystupovat v budoucnu na mezinárodních soutěžích, ale s největší pravděpodobností to bude Čína. Jejich otec je Číňan, matka Maďarka, mají maďarské občanství a dosud reprezentovali Maďarsko.

Rychlobruslení (ilustrační foto)

Článek

Jak v úterý informovala agentura MTI, bratři požádali Maďarský rychlobruslařský svaz o možnost reprezentovat jinou zemi. Už v srpnu oba oznámili, že na novou sezonu se budou připravovat v Číně, odkud pochází i jejich trenér. Předseda maďarského svazu Lajos Kósa tehdy ještě prohlásil, že bratři budou i nadále soutěžit v maďarských barvách.

Podle webu index.hu po změně země, kterou chtějí reprezentovat, nemohou podle pravidel nastupovat rok na mezinárodních soutěžích v barvách jiné země. „Bratři nemají čínské občanství," dodal web. S ohledem na původ ale nebude problémem je získat.

Do Číny se jezdili připravovat poměrně často, teď o sobě ovšem dlouho nedali vědět, vynechali i úvodní SP v Montrealu a Salt Lake City. Spekulace o jejich ´přestupu´ mají stále reálnější základ. Změna země, za kterou sportovec startuje, je ideální právě teď - na počátku nového olympijského cyklu. Ten aktuální za tři roky vrcholí hrami v Itálii.

Oba se narodili v Budapešti, z Maďarska pomohli vybudovat shorttrackovou velmoc. V čínském týmu musejí počítat s mnohem větší konkurencí.

V roce 2018 získala maďarská štafeta, jejíž členy byli i bratři Liuové, první zlatou medaili ze zimních olympijských her pro Maďarsko. O čtyři roky později získal Shaoang individuální zlatou medaili pro Maďarsko v závodu na 500 metrů a na 1000 metrů získal bronz. Shaolin byl v Pekingu na 1000 první, ale dodatečně byl diskvalifikován.

Reklama