Hlavní obsah

Sáblíková už nemá titul nejmladší světové šampionky. Připravil jí o něj osmnáctiletý Američan

Aktualizováno

Martina Sáblíková už není nejmladší rychlobruslařkou, které se kdy povedlo získat individuální titul na mistrovství světa. O rekordní zápis ji připravil Američan Jordan Stolz, který na šampionátu v Heerenveenu v pátek ovládl závod na 500 metrů v 18 letech. Sáblíkové bylo 19 let, když v roce 2007 v Salt Lake City získala první z 16 světových titulů.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Sáblíková na trati.

Článek

Stolz zvítězil o 36 setin sekund před Kanaďanem Laurentem Dubreuilem, kterému překazil obhajobu prvenství. "Přišlo mi to jako dokonalý závod," řekl americký mladík nizozemské televizní stanici NOS. "Ten rychlý čas mě překvapil. Na cílové čáře jsem měl rychlost 61 km/h," komentoval výkon 34,10 sekundy.

O 12 let starší Dubreuil měl pro Stolze jen slova uznání. "Je neuvěřitelný. Je to jako snažit se porazit Michaela Jordana, nebo tak něco. Beru to jako čest závodit pro takovému rychlobruslaři. Předvádí věci, které se zdály nemožné," uvedl stříbrný olympijský medailista z Pekingu na 1000 metrů.

Stolz je teprve třetím rychlobruslařem, který v jedné sezoně získal zlato na MS seniorů i juniorů, po slavných krajanech Ericu a Beth Heidenových. Na únorovém juniorském šampionátu v Inzellu získal pět zlatých medailí. Rodák z Wisconsinu, který trénoval na rybníku za rodinným domem, v listopadu ve Stavangeru vyhrál jako nejmladší rychlobruslař závod Světového poháru.

V 19 letech stejně jako Sáblíková získala zlato na seniorském MS také Nizozemka Femke Koková, které se to v roce 2020 povedlo ve sprintu družstev.

Reklama