Hlavní obsah

Sáblíková v přípravě naháněla italské rychlíky

Praha

Na prahu své páté olympijské sezony hlásí: Připraveno! Rychlobruslařka Martina Sáblíková přespříští víkend v Polsku fakticky odstartuje letošní zimu, jejímž jasným vrcholem budou únorové hry v Pekingu. A česká hvězda ledových oválů věří, že sbírka šesti olympijských medailí nemusí být zdaleka konečná.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková na předsezonní tiskové konferenci hýřila dobrou náladou.

Článek

„Příprava byla jako každá jiná. Jsme samozřejmě natěšení, přece jen je to olympijský rok," culila se 34letá rychlobruslařka pár dnů před startem nové sezony. Závěrečnou přípravnou fázi absolvovala Sáblíková v německém Inzellu, kde měla absolvovat i dva testovací závody. Kvůli drobným zdravotním komplikacím ale nakonec odjela jen jeden. „Mám odjetou jen trojku a pětku, ale snad to bude dobré," říkala.

V Německu se tým trenéra Petra Nováka částečně připravoval společně s italskou reprezentací a Sáblíková měla možnost vyzkoušet si i ostré „chlapské" tempo.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Rychlobruslařky Martina Sáblíková (nahoře) a Nikola Zdráhalová pózují fotografům.

„Kluci třeba měli naplánovaných padesát kol a končili v tempu za 27 sekund na kolo. Já jsem se udržela asi pětačtyřicet kol. Bylo to hodně náročné, ale může se mi to hodit. Trénovali jme i s Franceskou Lollobrigidovou, která má výborné zrychlení. Odjely jsme společně dost ostrých temp, třeba osmadvacetkrát jedno kolo za 29 sekund, což jsou pro nás holky docela bomby," líčila rodačka z Nového Města na Moravě.

Foto: Pavel Lebeda/Sport Invest

Martina Sáblíková v Tomaszówě na trati 3000 m.

První Světový pohár v v Tomaszówě Mazowieckém bere Sáblíková jako první sezonní test, jako důležité mezníky vnímá hlavně následující závody ve Stavangeru a v zámoří, kde se bude bojovat o olympijské místenky. Na hlavních tratích české jedničky, třech a pěti kilometrech, je totiž pro Peking vyhrazeno dvacet, resp. dvanáct míst.

„Já považuji už kvalifikaci za malou olympiádu. Míst je strašně málo a je to opravdu náročné," přemítala.

I proto se zatím konkrétními detaily olympijských her v Pekingu příliš nezabývá. „Nechávám to zatím být. Spousta věcí se ještě může změnit, uvidíme, jak covidová situace bude postupovat. Nechci se tím stresovat. Na každém svěťáku to teď navíc bude jiné, co se týká opatření. Už jen tohle plánování bude náročné. Nechci si ještě zasekat hlavu tím, co bude v Číně," dodala Sáblíková.

Reklama