Hlavní obsah

Sáblíková zvažovala po olympiádě konec, kvůli fanouškům ale pokračuje

Rychlobruslařka Martina Sáblíková uvažovala o tom, že po olympijských hrách v Pekingu, na kterých získala bronzovou medaili v závodu na 5000 metrů, předčasně ukončí sezonu. Nakonec se ale rozhodla, že bude příští týden startovat na mistrovství světa ve víceboji v Hamaru a následující víkend ve finále Světového poháru v Heerenveenu. Hlavně kvůli fanouškům.

Foto: Sue Ogrocki, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková na trati závodu na 5 000 metrů.

Článek

"Přemýšlela jsem, zda vůbec na mistrovství světa pojedu, nebo už ukončím sezonu. Ale vzhledem k tomu, že by teď v Norsku, i pak na finále Světového poháru v Nizozemsku, měli být vpuštění lidé a mělo by být plno, tak já tam jedu hlavně kvůli těm lidem," uvedla Sáblíková v tiskové zprávě.

Už v Pekingu, kde čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka získala sedmou olympijskou medaili v kariéře, přiznala, že na MS pojede bez tlaku na výsledek. "Je to šampionát ve čtyřboji a já jsem letos (v sezoně) na pětistovce ještě nestartovala, takže moc nedokážu odhadnout, jak moc rychlá na tom startu můžu být. Normálně jsem pomalá, takže se bojím vyslovit, co přijde teď," podotkla Sáblíková.

Rodačka z Nového Města na Moravě je pětinásobnou mistryní světa ve víceboji, před dvěma lety shodou okolností také v Hamaru byla při posledním startu čtvrtá. "Nejedu kvůli výsledkům, ale kvůli lidem, kteří mi fandí v těch zemích, abych jim tu radost mohla předat zpátky," řekla Sáblíková, jež skvělé fanoušky v Nizozemsku v minulosti několikrát označila za hlavní důvod, proč tam na závody jezdí. Ve Světovém poháru dlouhých tratí je Sáblíková průběžně pátá.

Reklama