Hlavní obsah

Návrat královny! Adamczyková comeback do SP ve snowboardcrossu ozdobila výhrou, Choura byl čtvrtý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Návrat jako z říše snů prožila Eva Adamczyková. Mistryně světa ve snowboardcrossu vyhrála ve Svatém Mořici hned svůj první závod v této sezoně Světového poháru. Ve velkém finále byl poprvé v kariéře její reprezentační kolega Kryštof Choura, který obsadil čtvrtou příčku.

Foto: Bóša/Svaz lyžařů ČR

Eva Adamczyková na archivním snímku

Článek

Adamczyková v elitním seriálu závodila poprvé od loňského března a hned se dostala do finálové čtveřice. Čtvrtfinále vyhrála. Postupovou pozici kontrolovala i v semifinále, i když ji ve fotofiniši porazila domácí Sophie Hedigerová.

V boji o medaile Adamczyková po výborném startu vedoucí pozici ztratila, ale držela se ve vyrovnaném poli závodnic. Do čela se vrátila v závěrečné klopené zatáčce a první příčku uhájila do cíle. Druhé místo obsadila Hedigerová, třetí skončila vedoucí žena SP Chloé Trespeuchová z Francie. „Opravdu jsem tohle vítězství nečekala. Moc jsem toho nenatrénovala, jen nějakých deset dní v trati v Montafonu,“ řekla v televizním rozhovoru třicetiletá rodačka z Vrchlabí, která se na podzim účastnila taneční televizní soutěže.

Až před Vánoci se olympijská šampionka ze Soči 2014 vrátila na prkno a dnes se devatenáctým vítězstvím v závodě SP vyrovnala bývalé běžkyni na lyžích Kateřině Neumannové. Více triumfů na sněhu z českých sportovců nasbírala jen Ester Ledecká, která ve snowboardingu a sjezdovém lyžování vyhrála 26 závodů.

Životní závod absolvoval Choura, jenž své možnosti naznačil už jedenáctým místem v prosinci v Cervinii. Třiadvacetiletý český reprezentant zvládl tři vyřazovací jízdy a dostal se do finále. Tam ho o šanci na úspěch připravila chyba na startu, kdy se na jedné z obřích překážek prakticky zastavil. Nabral velkou ztrátu, kterou už nedohonil. I čtvrtá příčka je jeho maximem mezi elitou, poprvé je v první desítce. Před touto sezonou nebyl nikdy ani ve dvacítce.

Mužský závod vyhrál Kanaďan Eliot Grondin. Další čeští snowboardcrossaři Radek Houser a Jan Kubičík vypadli v osmifinále.

Reklama