Hlavní obsah

Ledecké zhatila nemoc plány, nebude závodit. Trenéra nepřemluvila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těšila se, jak se po sérii lyžařských závodů zase vrátí na snowboard, ale Ester Ledecké vystavilo stopku zdraví. Ze sobotního Světového poháru v paralelním slalomu v Davosu se musela trojnásobná olympijská vítězka odhlásit kvůli nachlazení, další starty přidá až v novém roce.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP
Článek

Už při víkendových lyžařských závodech ve Val d’Isere si stěžovala na přetrvávající nachlazení, které jí bralo sílu. V sobotním sjezdu skončila šestnáctá, v nedělním super-G se nevešla do jedné z bran. A do předvánočního závodu se nestihne dát do kupy.

„Snažila jsem se přes měsíc vylízat z virózy a kašle, na který ani antibiotika nezabrala. A nemohla jsem si dát pauzu, protože jsem potřebovala závodit na lyžích,“ vysvětlovala Ledecká, která se vracela na lyžařské svahy po rok a půl dlouhé pauze vynucené zlomeninou a operacemi klíční kosti.

„Vyzkoušela jsem materiál v ostrých podmínkách a užili jsme si závodní atmosféru, která nám všem už strašně chyběla. Všechno, co jsem stihla do Vánoc, pro mě bude do budoucna velké plus,“ nelituje. I když byl start sezony velmi komplikovaný pro celý tým.

„Světový pohár začal Tomáš (trenér Bank) covidem, takže byl týden zavřený v izolaci, pak Tchuntiho (servismana) odvezla před závody ve Svatém Mořici rychlá na operaci a nakonec jsem ,lehla‘ já,“ popisovala Ledecká.

V Německu se o ni staral lékař sportovců z týmu Red Bull, ale i na jeho radu si teď dá od závodů pauzu. „Pomohl mně dostat se trochu do formy, ale upozornil, že bez pár dnů klidu to nepůjde,“ říkala Ledecká a připomněla oblíbené rčení své babičky, že všechno má svůj čas.

Potrénuje v Itálii

I když se milovnice závodního adrenalinu snažila kouče Justina Reitera přesvědčit, že by závod zvládla… „Neuspěla jsem ani trochu. Argumentoval, že je to šest těžkých jízd, když chcete jet finále, a nemá cenu riskovat další nemoc či nové zranění. Tak jsem mu dala nakonec za pravdu,“ popisovala debaty s americkým koučem.

„Justin mi slíbil, že si ještě užijeme parádní jízdu v roce 2024, a Justin má vždycky pravdu,“ dodala s úsměvem. V plánu má Ledecká po Vánocích snowboardový trénink v Itálii a první závody v polovině ledna v Bad Gasteinu. Ještě předtím ji ale čeká lyžařský SP v Zauchensee.

Čeští fanoušci ale budou mít komu fandit i v sobotu v Davosu, povzbuzena čtvrtým místem a nejlepším výsledkem kariéry z posledního závodu v italské Cortině se představí dvacetiletá Zuzana Maděrová.

Reklama