Hlavní obsah

Po 15 letech český muž na stupních! To budu ještě dlouho vstřebávat, jásal Houser i Adamczyková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V březnu 2009 vyhrál Michal Novotný závod Světového poháru ve Valmalenku, od té doby byly českému mužskému snowboardkrosu stupně vítězů zapovězeny. Po patnácti letech čekání končí, Radek Houser v kanadském Mt. St. Anne dojel třetí. „Je to pecka,“ jásala i jeho hvězdná parťačka Eva Adamczyková.

Foto: Czech SBX Team

Radek Houser si z Kanady odveze životní výsledek i trofej v podobě pásu jako pro boxerské šampiony.

Článek

Sedmadvacetiletý Houser naznačil formu už začátkem března sedmým místem ve španělské Sierra Nevadě, ale to nejlepší si schoval až na závěrečnou zastávku SP. Z kvalifikace prošel až 26. časem, ale vyřazovacími jízdami proplouval parádně.

Těžil ze skvělých startů i skvěle připraveného prkna od servisu v čele s Tomášem Kašparem, své semifinále Houser dokonce vyhrál. Při své premiéře mezi elitní čtyřkou se dostal po startu na druhé místo. Pak se o příčku propadl a na cílovém skoku byl vedle Kanaďana Evana Bichona. „Předkopávali jsme a naštěstí to o kousek vyšlo,“ popisoval rozhodující moment.

Ten posvětila až cílová fotografie, po zveřejnění výsledku k Houserovi přiběhla Adamczyková, která chvíli předtím vyhrála malé finále. „Pro mě je to něco neuvěřitelného. Vstřebávám to a asi ještě dlouho budu,“ přiznával.

„Za začátku tu moje ježdění nebylo ideální, ale ve správný čas jsem se zmotal a začalo to vycházet. Snad to není naposledy,“ doufal.

Houser přezdívaný Hauzr se ke snowboardkrosu dostal v pozdějším věku od fotbalu a podle reprezentačního kouče Marka Jelínka je vzorovým profesionálem. „Dává tomu maximum fyzicky i mentálně, občas ostatní až štve, jak je aktivní, když chce v šest ráno na rozcvičku,“ charakterizoval ho.

Foto: Czech SBX Team

Český snowboardista Radek Houser.

„Tady sklidil odměnu za svou píli, práci a trpělivost, se kterou poslední roky přistupoval ke snowboardkrosu,“ těšilo úspěšného kouče.

V nedělním posledním závodě sezony se mu svěřenci pokusí udělat opět radost. „Má být sluníčko a mně se tu jezdí skvěle,“ hlásila Adamczyková, kterou o naděje na další pódium připravily dvě chyby v semifinále. „Jsem královna malých finále,“ culila se olympijská vítězka, která skončila pátá potřetí z posledních šesti Světových pohárů.

Reklama