Hlavní obsah

Davidová se ve stíhačce vytáhla na deváté místo, skok o čtrnáct příček předvedla Jislová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konečně se má od čeho odpíchnout. Markéta Davidová si ve stíhacím závodě Světového poháru biatlonistek ve švýcarském Lenzerheide polepšila o devět příček na 9. místo v cíli, když se vedle tradičně výborného běhu tentokrát mohla opřít o přesnost střelby. Z dvaceti ran poslala mimo terč jedinou. Na prvenství ve sprintu navázala Justine Braisazová-Bouchetová z Francie.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Česká biatlonistka Markéta Davidová na trati v rakouském Hochfilzenu.

Článek

Z českých reprezentantek body brala i dvacátá Tereza Voborníková a o tři příčky za ní skončila Jessica Jislová, která se oproti startu polepšila o čtrnáct míst a patřila mezi skokanky stíhačky. Všechny tři Češky se navíc představí i v nedělním závodě s hromadným startem.

Po úvodní střelecké zastávce dotáhla Braisazovou-Bouchetovou její francouzská krajanka Simonová, která nemusela na trestné kolo. Voborníková dvakrát chybovala, což pro ni znamenalo pokles na dvacáté místo.

Naopak Davidová se díky čisté ležce posunula na dvanácté místo. Stoprocentně úspěšně při první položce byla i Jislová, čímž se dostala na 31. pozici. Charvátová se vrátila z trestného kola o tři příčky za ní.

Druhá ležka jen umocnila náskok vedoucího francouzského tandemu už 37 sekund na třetí Tandrevoldovou z Norska. Davidová druhou z pěti ran nedostala do terče, přidala si tak 150 metrů navíc na trestném kole a po něm pokračovala ve stíhačce čtrnáctá. Voborníková ale nechybovala, což ji vyneslo 19. pozici.

Jislová zopakovala nulu a byla pětadvacátá. Charvátová se netrefila poslední ranou vleže, přesto se ještě udržela mezi bodující čtyřicítkou. Vstoje ale pálila hodně špatně, z celkem deseti ran v této poloze měla šest chybných, a bylo po nadějích.

Mezitím Davidové pomáhal dopředu i dobrý běh, na třetí položku přijela jedenáctá. Dala si na každé ráně hodně záležet, všech pět poslala do terče a přestože pobyt na střelnici protáhla na jednatřicet sekund, už se vešla do elitní desítky celé stíhačky.

Čistá střelba posunula Voborníkovou na 16. místo, Jislová se z jednoho trestného kola vrátila sedmadvacátá. Za Francouzky v čele se třetí nulou v závodě dostala původně až dvanáctá na startu Hettichová-Walzová, ale ztrácela na ně minutu a čtvrt.

Sedmadvacetiletá Braisazová-Bouchetová se na cestě za premiérovým prvenstvím ze stíhačky v kariéře nenechala zastavit, byť ji po závěrečné stojce ještě snažila prohánět jen o pár měsíců mladší Simonová. O třetí místo nakonec svedly napínavý souboj Preussová s Norkou Skoganovou, která se dočkala poprvé v kariéře stupňů vítězů.

Zatímco Voborníková si na závěr neodpustila dvě chyby Davidová zvládla i poslední položku čistě, udržela deváté místo a na tváři se ji konečně objevil lehký náznak úsměvu. „Střelbu byla pomalejší, ale konečně jsem rány trefovaly do terče. Snad se budu držet na této dobré vlně i při nedělním masáku,“ plánovala Davidová

Světový pohár biatlonistek - stíhací závod žen na 10 km v Lenzerheide
1. Braisazová-Bouchetová (Francie) 27:31,0 (3)
2. Simonová (Francie) +25,2 (2)
3. Skoganová (Norsko) +1:13,6 (2)
4. Preussová (Německo) +1:16,0 (2)
5. E. Öbergová (Švédsko) +1:27,3 (4)
6. Perssonová (Švédsko) +1:28,1 (1)
--
9. DAVIDOVÁ (ČR) +1:36,3 (1)
20. VOBORNÍKOVÁ (ČR) +2:39,6 (4)
23. JISLOVÁ(ČR) +2:51,4 (1)
50. CHARVÁTOVÁ (ČR) +5:34,0 (8)
Stav SP
1. Tandrevoldová (Norsko) 372
2. Braisazová-Bouchetová (Francie) 337
3. Vittozziová (Itálie) 336
4. E. Öbergová (Švédsko) 318
5. Preussová (Německo) 286
6. Knottenová (Norsko) 281
---
19. VOBORNÍKOVÁ (ČR) 119
23. JISLOVÁ (ČR) 96
25. DAVIDOVÁ (ČR) 88
46. CHARVÁTOVÁ (ČR) 42

Reklama