Hlavní obsah

Vracíme se k věcem, které jsme dělali jako žáci, líčí kouč Hradce omezený trénink

Hradec Králové

Votroci si pospíšili. Fotbalisté Hradce Králové se jako první český profesionální tým v době pandemie nového koronaviru na konci minulého týdne oficiálně znovu zapojili do přípravy na hřišti, i když trénují pouze po dvojicích a bezkontaktně. Podle kouče Zdenka Frťaly se hráči vrátili k fotbalovým začátkům a věcem, kterým se věnovali v dětství.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Zdeňko Frťala

Článek

Už zase může jezdit na tréninky na stadion a potká se na nich s alespoň několika spoluhráči - a na dálku. I tohle je pro Adama Vlkanovu lepší než běhání v lese. „Doma se člověku tolik trénovat nechtělo, sem jedu rád. Balon je důležitý," usmívá se hradecký kapitán v rozhovoru pro klubový web.

Královéhradečtí ve velmi omezené míře začali znovu trénovat poté, co vláda minulý týden uvolnila některá opatření a umožnila individuální venkovní sportování. Klub návrat na hřiště konzultoval s lékaři i krajskou hygienickou stanicí.

„Současná forma tréninku dává pocit míče. Je možnost vracet se k jemné motorice, individuální technice... Všichni věříme, že postupně se bude víc a víc uvolňovat, k individuální práci s míčem přidáme skupinové tréninky, při kterých se toho dá dělat spousta," popisuje trenér Zdenko Frťala.

Čekají na pevná data

„V téhle chvíli to je tak, že jsme se vrátili k takovým fotbalovým začátkům, k věcem, které jsme dělali jako žáci. I když samozřejmě intervaly zátěže a odpočinku jsou nastavené na odpovídající intenzitu. Vypracovali jsme měsíční plán, i když můžeme pracovat jen s nějakým nástřelem časového horizontu, během kterého se budeme snad moct vrátit k normálnímu fungování. Čekáme, kdy budou nějaká pevná data," dodává kouč.

Hráči jsou vděční i za mírný posun k lepšímu.

Foto: fchk.cz

Votroci na hřišti hrají nohejbal, trenér Zdenko Frťala sleduje přípravu z tribuny.

„Nařízení se snažíme dodržovat. Hlavně rozestup mezi námi. Jakékoliv cvičení děláme maximálně ve dvou a minimálně dva metry od sebe. Je to na hlavu, ale snad se blížíme k obnovení běžného tréninku," těší se Vlkanova.

Mužstvo je rozděleno na čtyři skupiny a na trávníku jsou vždy jen tři dvojice. „Hraje nám do karet, jak rozlehlý je náš areál. Tréninky se dají snadno uzpůsobit. Při prvním jsme s hráči museli hodně komunikovat, abychom dodržovali předpisy, které jsou jasně dané. Kluky lákalo jít k sobě blíž a něco si říct, ale to jsme ohlídali," ujišťuje trenér Frťala.

Reklama

Související témata: