Hlavní obsah

Pozitivní je, že všichni byli negativní. Votroci se nechali testovat

Hradec Králové

Drobné píchnutí jehlou do prstu, protřepání několika kapek krve, tři minuty na testovacím proužku - a hotovo. Fotbalisté Hradce Králové vyzkoušeli ve středu ráno první sadu rychlotestů na covid-19. Týmový lékař Stanislav Šopák prověřil několik hráčů Votroků, všechny výsledky byly negativní. Klub avizuje, že před zahájením plnohodnotných tréninků otestuje plošně celé A mužstvo.

Foto: fchk.cz

Fotbalisté Hradce Králové vyzkoušeli první sadu rychlotestů na covid-19.

Článek

Nouzová doba přináší i netradiční odběry. Několik Votroků podstoupilo testování na přítomnost protilátek proti viru způsobujícímu covid-19.

Testy hráčům provedl zkušený lékař Stanislav Šopák.

„Ale je to jednoduchá záležitost, ani je nemusí dělat doktor. Stačí vyškolený pracovník, který zná zásady sterility. Třeba pod dohledem lékaře," říká týmový doktor pro klubový web.

„Laicky řečeno, testy zjišťují hladinu včasných i pozdních protilátek - takže z nich lze odvodit, jestli dotyčný prodělal kontakt s virem, nebo ne. Případně, jestli právě infekcí prochází," popisuje Šopák.

Otestují všechny hráče

„Dostali jsme švýcarské rychlotesty. Zatím jsme je vyzkoušeli, ale počítáme s tím, že před zahájením společné přípravy otestujeme všechny hráče," říká generální manažer klubu Richard Jukl. „Předpokládám, že když se začne hrát, budou stejně muset být testování všichni před zápasy," dodává.

Foto: David Taneček, ČTK

Fotbalisté druholigového Hradce Králové trénují na Malšovickém stadionu.

Celá procedura zabrala u každého hráče přibližně pět minut. Všechny výsledky první skupiny byly negativní.

„Kdyby se u někoho přítomnost protilátek prokázala, museli bychom test poslat na hygienu a řešit karanténu," vysvětluje lékař.

Reklama

Související témata: