Hlavní obsah

Malér se stadionem! Na Žižkov se valí temná mračna

Slibný rozjezd s novým majitelem se rychle zasekává. Místo naplňování slibu, že dříve či později přijde návrat do první fotbalové ligy, se na tradiční pražský klub Viktorii Žižkov valí pohroma. Hrozí, že druhá nejvyšší domácí soutěž se v areálu v Seifertově ulici záhy už nebude hrát. K zisku licence pro pokračování na tomto stadionu, který patří městské části Praha 3, je proklatě daleko.

Foto: Sport.cz

Stadion Viktorie Žižkov.

Článek

„Netahal jsem fotbal na Žižkově z bahna, abychom se teď museli stěhovat pryč. Jsme tu doma a chceme tu hrát. Všichni ale musí okamžitě začít konat. Nutné opravy musí bezodkladně provést buď radnice, coby vlastník, nebo klub," nastiňuje na klubovém webu situaci Martin Louda, od ledna nový majitel klubu, který jej zbavil dluhové zátěže a nastartoval plán návratu do lepších časů. Začalo to výhrou nad Duklou 5:2, ale v koronavirové pauze ožily trable.

V čem je problém? V letitých technických nedostatcích stadionu, které brání udělení licence pro další ročník. Termínem pro nápravu či alespoň předložení harmonogramu realizace úprav je 30. květen. Normy FAČR jsou jasné.

Podle Loudy mezi nejzásadnější problémy patří nevyhovující stav jižní tribuny, absence velkoprostorové tabule, absence kamerového systému, monitoring, nedostatečná kapacita toalet, absence ošetřovny pro diváky, chybějící rozcvičovací prostory pro hráče, absence parkovacích míst... O ta klub přišel se zahájením prací na přilehlé ploše.

Podle dalších Loudových slov od chvíle, kdy městskou část Prahy 3 o stanovisku FAČR informoval, proběhla jedna prohlídka stadionu. A ve středu se konalo na radnici zasedání pracovní skupiny, která byla k problematice sestavena.

Klubový šéf nabízí dvě alternativy pro zachování působiště profi týmu ve stávajícím sídle. Variantu, že zajištění investic a provedení nutných prací, které jsou odhadovány na 50 milionů korun, se chopí právě vlastník stadionu, může hatit nedostatek peněz z jeho strany.

„Ted nemáme prostředky, aby bylo možné do toho takovou částku v historicky krátké době investovat," potvrzuje pro Radiožurnál starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Další možností je, že veškeré opravy provede klub. Louda ale má podmínku. „Této variantě musí předcházet dohoda o odprodeji stadionu. Tak obří investice nelze provádět do cizího majetku, to je snad každému jasné," pokračuje. Cena má podle něj být stanovena podle znaleckého posudku. Ten ale není hotov.

Louda přišel v lednu
Podnikatel Martin Louda získal Viktorku v zimě v elektronické dražbě a avizoval s ní dlouhodobé plány. Na jaře se chtěl dostat minimálně do baráže. Na ni Žižkov po jediném odehraném kole ztrácí pět bodů.

„To není věc, která se dá rozhodnout v řádu týdnů, pro nás je nezbytné mít jasnou záruku, že tam stadion zůstane," namítá k rychlému prodeji Ptáček.

Louda městské části zaslal žádost o odkup a garantoval provedení všech zmíněných nutných investic a úprav. Ty hodlá uskutečnit prakticky okamžitě. „A do pěti let chceme začít se stavbou nového, útulného stánku. Dokonce jsem souhlasil s doplněním bodu o smluvní pokutě ve výši 50 milionů, kdybych avizované investice a úpravy v termínu nestihl."

Možnost stěhování? „To nás trápí nejvíc. Chceme to zvládnout tak, aby se nemuselo hrát jinde," tvrdí Louda.

Existuje ale i chmurná varianta pro případ, že se nic zásadního vbrzku nestane. „Stadion nedostane licenci a profesionální fotbal na Žižkově ze dne na den skončí. To si ale nikdo nepřipouštíme a věřím, že na tom se s městskou částí shodneme," dodává majitel klubu.

Reklama