Hlavní obsah

Aktéři Berbrovy kauzy před komisí nevypovídali, verdikt nad Rejžkem, Pastyříkem a spol. odročen

Praha

Už přes dvacet jmen fotbalových rozhodčích, delegátů a funkcionářů obsahuje seznam aktérů Berbrovy aféry, kterou rozplétá společně s detektivy Národní centrály proti organizovanému zločinu i etická komise Fotbalová asociace ČR. K předchozím aktérům, mezi nimiž figurují kupříkladu loni v listopadu zadržení a poté ve vazbě držení Roman Berbr, Roman Rogoz a Tomáš Grímm totiž postupně přibývají další.

Reportáž "Vítězství za petky" pořadu Reportéři ČT přinesla zatím nepublikované policejní záběryVideo: Česká televize, Česká televize

 
Článek

Šest jich přibylo naposledy, mezi nimi třeba sekretář Řídící komise pro Čechy Jan Hořejší, sekretář komise rozhodčích Patrik Filípek, její člen Václav Kohout, ale i sudí Pavel Rejžek, Zdeněk Mudra a Vladimír Pastyřík. Jsou podezíráni z manipulace s nasazováním rozhodčích, předávání stotisícového úplatku, narušení regulérnosti soutěže apod.

Nejde přitom jen o zápasy České fotbalové ligy či třeba druhé ligy a čachrování s výsledky, delegací rozhodčích či sázkami na výsledek, o čemž v pondělním večeru na obrazovkách České televize názorně vypovídal dokument Reportérů ČT.

Podezření směřuje do nejvyšší fotbalové soutěže. V případě sudího Pavla Rejžka šetří etická komise, zda se nedopustil disciplinárního přečinu v ligových duelech mezi Opavou a Zlínem hraným loni v srpnu, nebo v utkání Plzně s Jabloncem loni v září. V druhém případě si měl podle etické komise nechat jako hlavní rozhodčí slíbit od tehdejšího místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra úplatek v podobě nominace na mezinárodní listinu rozhodčích FIFA.

Propuštění Romana BerbraVideo: Sport.cz/ ČTK

Všech šest aktérů, s nimiž už bylo zahájeno disciplinární řízení, se mělo vyjádřit na úterním zasedání etické komise.

„Pět původně předvolaných zaslalo písemné vyjádření, protože vzhledem k epidemiologické situaci se zasedání komise nemohlo konat standardní formou. Probíhá proto v režimu online, takže případná rozhodnutí budou zveřejněna až po per rollam hlasování členů komise," potvrdil mluvčí FAČR Michal Jurman, že verdikt komise lze očekávat až v dalších dnech. Stejně tak i to, zda ve spojitosti s trestní kauzou nebude zahájeno řízení i s dalšími aktéry.

"Vzhledem k tomu, že dnešní zasedání Etické komise se konalo pouze distančním způsobem a podle Disciplinárního řádu je účastník řízení vždy oprávněn se zúčastnit zasedání a řádně se k věci vyjádřit, nebylo v případech souvisejících s probíhající trestní kauzou meritorně rozhodnuto. Zároveň byla diskutována možnost zahájení dalších disciplinárních řízení souvisejících s probíhající trestní kauzou, o čemž bude ještě Etická komise rozhodovat formou per rollam, přičemž případná zahájená disciplinární řízení by byla zveřejněna na Úřední desce příští týden," potvrdil Jurman.

V seznamu aktérů tzv. Berbrovy kauzy, jímž se zabývá a průběžně projednává Etická komise FAČR, se momentálně objevuje přes dvacet jmen.

Mezi nimi i někteří ze sudích a funkcionářů, kteří se objevili v pondělním dokumentu ČT a které rozhodčí Tomáš Grímm ujišťoval, že u něho mají k vyzvednutí „petky" piva. Podle detektivů představuje ve fotbalovém žargonu jedna petka tisíc korun. Podobně, jako před sedmnácti lety představovali v tzv. Horníkově kauze zmíněný finanční obnos kapříci či jablka nebo hrušky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Rejžek .

Ani mezinárodní rozhodčí Jana Štychová, ani Marek Janoch, kterým jejich kolega Grímm avizoval, že petky jsou k vyzvednutí a vypití, se však na toto téma odmítli vyjádřit.

S Janou Štychovou, rozhodčí z Rokycanska, stejně jako s Markem Janochem bylo na fotbalové půdě zahájené disciplinární řízení přerušeno.

„K přerušení dochází na dobu do právní moci rozhodnutí vydaného v trestním řízení, které je proti Janě Štychové vedeno, nejdéle však do 23. 11. 2021," praví se v rozhodnutí Etické komise FAČR.

Stejný postup zvolila komise vedená Janem Paulym st. i v případě Jiřího Kabyla, Michala Myšky, Jřího Houdka, Pavla Vasjuka, Petra Klupáka, Roberta Hájka a dalších aktérů kauzy.

Totéž se týká samozřejmě i Romana Berbra a Romana Rogoze.

Reklama

Související témata: