Hlavní obsah

Karviná je prvoligová, má ale trable se stadiónem i generálním partnerem

Karviná

Fotbalisté Karviné se po sedmnácti letech vracejí do nejvyšší fotbalové soutěže. Svůj postup stvrdili v předposledním kole domácí výhrou 2:0 nad Pardubicemi. „Po tom druhém gólu jsem začal věřit, že to už dobře dopadne. Jsem velmi pyšný na to, co jsme za ty dva roky v Karviné dokázali,“ radoval se trenér MFK Karviná Jozef Weber, pro kterého to byl druhý postup do první ligy za poslední tři roky.

Fotbalisté Karviné oslavují postup do 1. ligyVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek
Fotogalerie

V sezóně 2012/2013 stál na lavičce postupujících Bohemians 1905. „Do Bohemky jsem přišel v závěru sezóny a byl u sestupu, takže jsem cítil částečnou spoluzodpovědnost. Tady jsem přišel k úplně novému týmu a můj úkol byl do dvou let vybudovat tým, který by byl schopný bojovat o postup. Jsem velice rád, že se nám to povedlo," řekl bývalý hráč Sparty či Jablonce.

Úvodní branku utkání vstřelil už ve čtvrté minutě utkání hlavou stoper Jan Hošek, který rozradostnil rekordní návštěvu více jak dvou tisíc lidí. „Gól nás uklidnil a celý zápas jsme měli pod kontrolou. Tým tvoří z velké části hráči s ligovými zkušenostmi a to nám nejen v tomto zápase pomohlo. Všichni jsme věděli, o co hrajeme, a i když jsme někdy nehráli úplně nejlépe, dokázali jsme to zkušeností zvládat," popisoval obránce, jenž v Karviné na jaře hostuje z Teplic.

První liga se v Karviné hrála naposledy v sezóně 1998/1999, tehdejší FC Karviná ale okamžitě sestoupil a v sezóně 2002/2003 dokonce zanikl. Veškerou mládež tehdy pod sebe převzal tým Jäkl Karviná, jenž následně už pod názvem MFK Karviná začal v I. A třídě. „Když jsme před třinácti lety začínali, chtěli jsme do kraje. Když jsme byli v kraji, tak jsme chtěli ještě výš. A tak to šlo rok za rokem. Teď jsme v první lize a můžeme si nejméně sezónu užívat nejlepších soupeřů v zemi," řekl předseda dozorčí rady klubu Jan Wolf.

Wolf zažívá postup i sestup...

Vposledních dnech prožívá rozporuplné pocity. S Karvinou může oslavovat, zároveň je ale předsedou představenstva v Baníku Ostrava, jenž po padesáti letech elitní českou soutěž opouští. „V Karviné jsem se narodil, žiju tady a velmi se z toho raduji. Nic se ale nemění na tom, že vlajkovou lodí regiónu by měl být Baník Ostrava. Proto věřím, že za rok budeme oslavovat postup i s Baníkem," pověděl Wolf.

Radost z postupu poněkud kalí osud generálního partnera karvinského klubu - OKD. Těžařská firma je v úpadku a s další finanční podporou v týmu nováčka zřejmě nemohou počítat. „Budeme muset hledat jiné partnery. Uvidíme, jak se nám to bude dařit. Věřím, že si poradíme a že to přežijeme," řekl Wolf.

Dobré zprávy se nehrnou ani z míst, kde město staví nový fotbalový stánek pro pět tisíc diváků. Původně měl být hotový už loni v listopadu, ovšem není vůbec jisté, zda jej stavbaři do konce července, kdy startuje nový ročník první ligy, stihnou předat. „Jedna z podmínek pro získání licence pro první ligu je odpovídající stadión a musíme to řešit. Už jsme termín posunuli několikrát a věřím, že to nějakým způsobem dokončí. Na konci července předpokládám, že bude hotový," prohlásil Wolf, který coby náměstek karvinského primátora výstavbu stadiónu prosazoval.

Reklama

Související témata: