Hlavní obsah

Chci se ještě jednou dostat do první ligy, říká fotbalový průšvihář

Frýdek-Místek

Fotbalista Jan Blažek už toho zažil dost. Útočník s pověstí průšviháře v nejvyšší české lize odkopal přes stovku zápasů, v barvách Liberce a Slavie nastoupil i v evropských pohárech. Třikrát oblékl reprezentační dres. V minulém týdnu se upsal druholigovému Frýdku-Místku, odkud se chce znovu odrazit do první ligy.

Foto: Aleš Krecl

Útočník Jan Blažek chce ve Frýdku-Místku znovu nastartovat fotbalovou kariéru.

Článek

„V zahraničí a bez rodiny jsem už být nechtěl. Chci sobě a především rodičům dokázat, že ještě umím hrát fotbal. Dal jsem si do zimy ultimátum, že zabojuju a uvidím. Rád bych se ještě jednou do první ligy dostal," osvětlil Blažek, jenž v loňské sezóně odešel coby volný hráč hrát čtvrtou německou ligu do Cloppenburgu.

Utkání s Baníkem (1:2) začal jako náhradník, na hřiště musel ale dřív, než očekával. V 29. minutě se zranil útočník Vyskočil a trenér Miroslav Nemec namířil prst na Blažka. „S tím, že bude střídat, jsem počítal," řekl Nemec. Šéf baníkovské lavičky Vlastimil Petržela exlibereckého hráče nepoznal. Zareagoval až na pozápasové konferenci. „To byl liberecký Blažek? Tak to si užijete," prohodil směrem k Nemcovi Petržela.

Když nebude plnit pravidla, odejde

Frýdecko-místecký trenér se potíží nebojí. „Víme, kde je problém a budeme se ho snažit eliminovat. Je to fantastický fotbalista, který má stále týmu co dát. Vše ale záleží jen na něm. Na něčem jsme se dohodli, a když pravidla nebude plnit, může odejít třeba zítra," dodal slovenský kouč Frýdku-Místku.

To si Blažek uvědomuje. „Už jsem žádnou šanci z Česka ani nečekal. Až mi zavolal známý, jestli bych to nechtěl zkusit ve Frýdku. Byl jsem s klubem v kontaktu asi rok, napoprvé jsem ovšem dal přednost Německu. Ale zranil jsem se a v týmu byly i finanční problémy, tak jsem tady. Věřím, že to je moje chvíle. Pokud tým pomůže mně a já jemu, tak v zimě, nebo nejpozději v létě chci někam výš," svěřoval se Blažek.

Proti Baníku se dostal do dvou velmi dobrých šancí, uviděl ale také žlutou kartu za faul zezadu bez míče. „Byl to neslušný souboj, vím to. Jsem ale takový, nechám se strhnout. Ti mladí kluci ve Frýdku to potřebují. Neviděl jsem žádný skluz, nic. I proto jsem se začal takto chovat. Když uvidí, že bojuju o každý míč, tak se budou taky rvát," vysvětloval Blažek.

Reklama

Související témata: