Hlavní obsah

Opavský klub zaplatí zničený plot. Škodu bude vymáhat po fanoušcích

Opava

Druholigový Slezský FC Opava zaplatí opravu zděného plotu, který nedaleko fotbalového stadiónu v průběhu sobotního derby mezi domácí Opavou a Baníkem Ostrava zničili fotbaloví příznivci při pouličních potyčkách. Vzniklou škodu bude klub vymáhat po fanoušcích, které zachytily kamery. „Máme stovky hodin zajištěných záznamů ke zjištění identity konkrétních jedinců, kteří v Opavě nerespektovali zákon,“ řekla krajská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Těžkooděnci zasahují před opavským stadiónem před zápasem druhé fotbalové ligy Opava - Baník Ostrava.

Článek

Podle záznamů plot likvidují mladící ve žlutých tričkách, což je barva opavského klubu. „S majiteli domu a plotu jsme se už domluvili. Nebudeme na nic čekat a plot opravíme sami na naše náklady," řekl předseda představenstva opavského fotbalového klubu Marek Hájek.

Sobotní utkání o čelo druhé ligy bylo označeno za vysoce rizikové. Na pořádek dohlížely přibližně čtyři stovky policistů a na stadiónu k výtržnostem nedošlo. Z velké části i proto, že příznivci Baníku odmítli koupit Opavou vyčleněných 340 vstupenek a asi 1500 jich zůstalo před branami stadiónu. Tam se střetli jak s policií, tak krátce po skončení zápasu, který Baník vyhrál 1:0, s domácími příznivci.

„K incidentům mezi fanoušky docházelo u stadiónu i cestou ze stadiónu. Při útocích byli lehce zraněni čtyři policisté i služební kůň. Poškozena byla též služební vozidla. Několikrát byli ke zraněným fanouškům povoláváni záchranáři," uvedla Holčáková. V policejních poutech skončilo zhruba šedesát chuligánů. Tři z nich byli obviněni z krádeže, výtržnictví a napadení policisty. Dalších pět případů, které byly kvalifikovány jako trestný čin, policisté ještě vyšetřují.

Opavský klub jako reakci na výtržnosti v okolí stadiónu přišel s návrhem, aby na rizikové zápasy v budoucnu problémoví fanoušci nesměli. Ligová fotbalová asociace (LFA) následně v úterý podepsala novou dohodu o spolupráci s Policií ČR. „Díky ní budeme moci dění kolem bezpečnosti na fotbale lépe ovlivňovat, umožňuje nám širší kooperaci," řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Reklama