Hlavní obsah

Fotbalový bohém Šimák platí dál za hříchy mládí, teď téměř 400 tisíc

HANNOVER/PRAHA

Teď sice seká latinu, ale za hříchy mládí stále platí. Třeba za bohémský život před pěti lety v Hannoveru. Tamní soud totiž odsoudil českého fotbalového legionáře Jana Šimáka v úterý k pokutě 15 500 eur, což představuje přibližně 374 tisíc korun za to, jak zdevastoval byt, v němž během angážmá v bundesligovém Hannoveru 96 bydlel a kam za ním jezdívaly party kamarádů.

Článek

Bývaly to divoké mejdany a nekonečné alkoholické eskapády končící až nad ránem, které fotbalový talent od boha, ale i nezkrotitelný bohém Jan Šimák v době svého životního zmoudření nezapíral. Partu kamarádů z Čech, kteří za ním do Německa jezdili, bydleli u něho, on je hostil a stíhal s nimi divoké noční jízdy, z nichž sotva stíhal tréninky, také netajil.

Tam nežil fotbalista, ale kočovník

„V tom bytě to vypadalo, jako by tam bydlel nějaký kočovník,“ citoval deník Bild advokáta Uwe Krause, jenž u hannoverského soudu zastupoval majitele bytu. Ten na českém fotbalistovi požadoval původně 23 tisíc euro, tedy asi 575 tisíc korun.

„Teď má pan Šimák peníze, neboť hraje za Stuttgart, tak nechť platí,“ vzkázal k soudu a uváděl, že mu český fotbalový bohém dluží nejen na nájemném, ale i za opravy luxusního bytu o výměře sta čtverečních metrů na jižním předměstí Hannoveru,  za který měl měsíčně platit 1030 euro.

„Když zmizel, byl byt v hrozném stavu. A navíc ani klíče nevrátil, takže jsme ho čtyři roky naháněli,“ argumentoval u soudu právní zástupce a dodával, že až když se Šimák v roce 2007 objevil v německé druholigové Jeně, dostali od něho klíče zpátky.

Trenér Beránek  si ho nastěhoval domů

Šimák býval nezkrotný a neuhlídatelný vždycky. Už když  před tuctem let kopával v Blšanech, museli se na něm trenéři a tamní bafuňáři střídat, aby ho měli pod dohledem.

„Já si ho nastěhoval k sobě do bytu, kde jsme mu dali jednu místnost, protože jedině tak jsem měl jistotu, že ho uhlídám,“ vzpomíná na fotbalového bouřliváka tehdejší blšanský trenér a později Brücknerův asistent u české reprezentace Miroslav Beránek.

„Museli jsme být neustále ve střehu a po večerech objíždět všechna okolní města a městečka. Už jsme měli zmapované všechny lokály a herny v Podbořanech, Lounech, Žatci....Kamarádi ho lákali, automaty také, takže on byl opravdu schopen za jediný večer utratit a  prohrát celou měsíční výplatu,“ líčí blšanský ředitel Zdeněk Kovář, jak to bývalo už v Čechách se Šimákem těžké.

Ostatně, i na pražské Letné by mohli o fotbalovém bohémovi sepsat román. O tom, jak ho vykoupili po jeho úprku z Německa, jak ho znovu přivedli k fotbalu a on nakonec nepřišel na zahájení letní přípravy, protože se opil,  jak ho poslali na protialkoholní léčení a věřili, že báječného fotbalistu zachrání.

S návratem přišlo zmoudření

Nezachránili, takže ho v roce 2007 prodali ze Sparty do druholigové německé Jeny, kde Šimák během pár zápasů ožil natolik, že se o něho začaly prát bundesligové kluby. Stuttgart nakonec vyhrál a trenér Armin Veh si blahořečí.

„Teď už není pravda, co Šimák prováděl a co se o něm traduje. Pro mě je to jeden z nejlepších hráčů bundesligy,“ vynáší talent a dirigentské schopnosti českého legionáře pomalu až do nebe.

Zdá se, že jeden z největších talentů českého fotbalu opravdu zmoudřel. Ve Stuttgartu si našel s manželkou a dvacetiměsíčním synem byt, usadil se a tvrdí: „Jsme všichni spolu a jsme hodně šťastní. Teď si přeji, abych zůstal zdravý a pomohl Stuttgartu vybojovat postup do Ligy mistrů.“

Šimákova zmoudření a nového fotbalového probuzení si ostatně povšiml i reprezentační trenér Petr Rada. „Při zranění Rosického a Matějovského skutečně může být jednou z eventualit na dirigenta nároďáku,“ nechal se slyšet.

Hříchy ho pronásledují dál

Fotbalový bouřlivák ve svých třiceti zmoudřel, hříchy nespoutaného mládí ho však pronásledují dál. Teď konkrétně ty z Hannoveru. Jeho právní zástupce si tak musel u soudu vyslechnout rozsudek, že se Jan Šimák odsuzuje k zaplacení 15 500 eur, neboť tolik činí odškodné za poničený byt, dlužné nájemné, úroky a všechny vedlejší výdaje.

Reklama

Související témata: