Hlavní obsah

Umělé ruchy tribun mají i v bundeslize, televizní společnost přišla se zajímavou novinkou

Stanice Sky nabídla o víkendu fotbalovým fanouškům před televizními obrazovkami nevšední zážitek. Ti, kteří se v neděli rozhodli sledovat zápas německé bundesligy mezi Mohučí a Lipskem, mohli tichou atmosféru duelu za zavřenými dveřmi nahradit simulovaným ruchem tribun. Vysílatel k novince přistoupil poměrně sofistikovaně. Umělé zvuky publika totiž dokonce reagovaly na dění na hřišti.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Hlediště bundesligového duelu mezi Mohučí a Lipskem zelo prázdnotou, fanoušci se do ochozů zřejmě jen tak nevrátí.

Článek

Virtuálních zvuků fanouškovských kotlů se nejspíš dočkají i diváci české ligy, kteří budou vybrané duely nejvyšší tuzemské soutěže sledovat přes O2. O navození fotbalové atmosféry navzdory prázdným ochozům se prozatím pokusili o víkendu zástupci Teplic, kteří sedmiminutovou smyčku pouštěli fotbalistům pomocí reproduktorů přímo na stadionu.

Stanice Sky fanouškům v Americe nabídla poněkud sofistikovanější přístup k řešení problému s vytvářením patřičné fotbalové atmosféry. Diváci si při kanonádě Lipska všimli, že umělé ruchy tribun reagují dokonce na to, co se odehrává na hřišti. Sky k tomu využila práci zvukového technika, který umělou atmosféru řídil ze studia.

Kluby proti prázdným sedačkám a „zápasům duchů" čelí rozličnými způsoby. Fanoušci Mönchengladbachu například do ochozů umístili kartonové desky s vlastními podobiznami. Zástupci týmu si pochvalují, že vizuální efekt je vcelku povedený a působí lépe, než kdyby sedačky zely prázdnotou.

Některým příznivcům se ale duely dohrávané za zavřenými dveřmi nelíbí a protestují proti nim. Podle nespokojených fandů v Německu liga upřednostňuje ekonomické zájmy před diváky a zbytečně tlačí na dohrání soutěže. Část z nich duely proto bojkotuje.

Reklama

Související témata: