Hlavní obsah

Kontrolní komise se bude zabývat vzkazy bundesligových hráčů

Berlín
Aktualizováno

Protesty několika hráčů během víkendových bundesligových zápasů proti rasismu se bude zabývat kontrolní komise Německého fotbalového svazu (DFB). Bude prověřovat, zda fotbalisté narážkami na nedávné úmrtí Afroameričana po násilném chování bělošského policisty v USA neporušili pravidla o zákazu politických projevů.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Fotbalisté Dortmundu Achraf Hakimi (vlevo) slaví s Jadonem Sanchem gól proti Wolfsburgu.

Článek

Na smrt neozbrojeného černocha George Floyda reagovali vzkazy Weston McKennie ze Schalke a Jadon Sancho s Ašrafem Hakimím z Dortmundu. Američan McKennie hrál s páskou s nápisem "Spravedlnost pro George", dortmundští hráči měli vzkaz "Spravedlnost pro George Floyda" pod dresem na tričku, které odhalili po vstřelení gólu. Solidaritu s oběťmi rasového násilí demonstroval i Marcus Thuram z Mönchengladbachu pokleknutím.

Stejným způsobem se dnes připojili k protestům i fotbalisté Liverpoolu. Během tréninku se jasní lídři anglické ligy seřadili na středovém kruhu a poklekli na jedno koleno.

Podle pravidel jsou politické, náboženské či osobní vzkazy na výstroji hráčů zakázány. "V nejbližších dnech se budeme těmito případy zabývat a prověříme je," uvedl šéf kontrolní komise DFB Anton Nachreiner.

Reklama

Související témata: