Hlavní obsah

Pavlenka zavřel bránu, Brémy pookřály. Vyhráno ale zdaleka nemáme, říká reprezentační gólman

Robert NeumannSport.cz

Když v prvním utkání po restartu německé fotbalové ligy inkasovaly Brémy těžký direkt od Leverkusenu (1:4), vypadalo to s nimi všelijak. K tomu se do týmu ostře pustili bývalí hráči Werderu. V uplynulém týdnu však reprezentační brankář Jiří Pavlenka zamknul bránu, ve třech zápasech v řadě udržel čisté konto. A Brémy díky sedmi získaným bodům významně pookřály.

Foto: Thomas Kienzle, ČTK/AP

Brankář Brém Jiří Pavlenka (uprostřed) zasahuje v duelu s Freiburgem.

Článek

Zní po delší době v kabině Brém smích?

Dýchá se nám pochopitelně líp než po zápase s Leverkusenem. Jenže pořád není důvod k radosti. Nemáme zdaleka vyhráno, jsme nadále předposlední. Žádné oslavy opravdu nejsou na místě, zásadní bude, kde skončíme na konci soutěže. Restart jsem bral jako naší druhou šanci, každé utkání do konce je pro nás jako malé finále.

Ale za odraz k záchraně úspěšný uplynulý týden brát lze.

Pokud bychom ty tři zápasy nezvládli, bylo by to pro nás se záchranou už hodně složité. Teď ztrácíme na nesestupové místo tři body, navíc máme k dobru středeční dohrávku s Frankfurtem.

Pokud zvítězíte, opustíte přímou sestupovou příčku. Žene vás tento psychologický moment?

Před sezonou jsme si nepředstavovali, že budeme hrát o sestup. Ale teď jsme už dlouho na předposledním místě, opustit ho by pro nás byl pozitivní impuls do závěrečných kol. Utkání s Frankfurtem je pro nás klíčové v tom, že v případě vítězství bodově dostihneme i nesestupový Mainz a zároveň Frankfurt zůstane nadále namočený v bojích o sestup.

I díky několika výborným zákrokům držíte třízápasovou neprůstřelnost. Zaměřili jste se po pádu s Leverkusenem víc na defenzívu?

Řešili jsme určitě nějaké věci, abychom se v obranné fázi zlepšili. Věřím, že i tenhle faktor nám ve zbývajících zápasech pomůže.

Jaké je stát v bráně i na více jak padesátitisícových stadionech a koukat se na prázdné tribuny?

Je to obrovský rozdíl a smutný pohled. V Německu bývá každý zápas vyprodaný, při příjezdu na stadion vidíte tisíce fanoušků, kteří už netrpělivě čekají, než začne zápas a teď nic. Fanoušci k fotbalu patří, ale momentálně s tou situací nic neuděláme. Věřím, že od nové sezóny bude zase vše v normálu.

Dá se na ticho při zápase zvyknout?

Není čas si na něco zvykat, musíme především zvládat zápasy. Musíme být plně koncentrovaní. S diváky v hledišti je jednodušší se do zápasu dostat a cítit to napětí mistrovského utkání. Teď člověk slyší opravdu vše, každé slovo. Na druhou stranu je mnohem jednodušší komunikace na hřišti, jelikož při plných stadiónech občas neslyšíte ani na pět metrů.

Jsou Němci pyšní, že bundesliga se ze všech evropských lig rozjela po koronavirové pauze první?

Myslím, že hrdí jsou. Přece jen, před měsícem by stěží někoho napadalo, že se nějaká soutěž v Evropě rozjede. Rozhodlo hlavně, že situace kolem pandemie koronaviru byla v Německu na rozdíl od některých zemí poměrně dobrá. Němci také představili koncept, který se chytil. Spousta soutěží, které postupně začínají, se podle něj snaží jet.

Reklama

Související témata: